Ga naar de inhoud

09/11: debat vrijhandel versus maatschappelijk verantwoord ondernemen

In de aanloop naar de WTO Ministeriële conferentie in Hong Kong organiseert het MVO Platform een debat over de toekomst van MVO in internationale handels- en investeringsverdragen. Met als voorbeeld de situatie in de wereldwijde thee-industrie.

2 min leestijd
Placeholder image

Not my cup of tea
Ondermijnt vrijhandel maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Datum: 9 november 2005
Plaats: De Balie, Amsterdam
Tijd: 20:00-22:00
Voertaal: Engels

Panelleden:
mr. Richard van Rijssen, Directeur Handelspolitiek, Ministerie van Economische Zaken
Shatadru Chattopadhayay, Senior Programme manager Partners in Change, India
Brian MacAuley ,European Tea Supply, Unilever

Het recht van multinationale ondernemingen om vrij handel te drijven en te investeren wordt internationaal vastgelegd in de WTO, en in regionale en bilaterale handels- en investeringsverdragen. Hoe zit het echter met de plichten op het gebied van sociale en milieuomstandigheden in de productieketens van die ondernemingen? In hoeverre worden MVO initiatieven ondermijnd door vrije marktmechanismen en vrijhandelsregels? Welke beleidsaanpassingen zijn nodig om armoedebestrijding centraal te laten staan in het handels-, investerings- en MVO beleid van de Nederlandse regering, en om de coherentie tussen die beleidsvelden te vergroten? Welke internationale afspraken moeten er gemaakt worden over de verantwoordelijkheden van het bedrijfsleven?

Deze vragen zullen aan de hand van de voorbeelden uit de wereldwijde thee productie en handel in het debat worden bediscussieerd. De wereldhandel in thee is gedomineerd door een klein aantal multinationale ondernemingen zoals Unilever. Internationale concurrentie drukt de prijzen steeds verder omlaag op de wereldmarkt terwijl productie en handel zich verplaatsen. Unilever en andere bedrijven zetten zich op verschillende manieren in om MVO in de theeketen te bevorderen. Maar gezien de deplorabele toestand in verschillende thee producerende landen lijkt er meer nodig te zijn om goede sociale en milieuomstandigheden te garanderen. Om de Milleniumdoelstellingen te kunnen halen is het belangrijk dat de activiteiten van multinationale ondernemingen deze niet tegenwerken.

Onder leiding van Jo van der Spek zullen twee experts (Sander van Bennekom, Novib & Myriam Vander Stichele, SOMO) concrete beleidsvoorstellen presenteren op het gebied van MVO, handel en investeringsbeleid. De panelleden en een aantal Tweede Kamerleden vanuit de zaal zullen worden gevraagd te reageren op de voorstellen.

Toegang: bij aanmelding via MVO Platform toegang gratis (Balieprijs 8,-)
Aanmelden: Annelot Tempelmann, secretariaat MVO Platform:(020-6391291)

Voor het ontvangen van discussiepapers met de beleidsvoorstellen adres meesturen in aanmelding.

Georganiseerd door SOMO, IRENE en Novib
Dit debat wordt mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning van de NCDO, FDHT en Novib

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door zie bericht.)