Ga naar de inhoud

Visdiefjes aan de macht!

In de serie De natuur op/rond Zeeburgereiland deze keer: het visdiefje.

3 min leestijd

(Foto Hennie Cuper flickr cc 2.0)

Hoewel de zwaluw de prijs krijgt van de meest sierlijke en onverschrokken vogel op Zeeburgereiland, en zowiezo, doet het ranke visdiefje niet veel voor hem/haar onder. Helaas voor het visdiefje wordt deze nu uitgeroeid door de klimaatverandering.

We vroegen ons laatst al af waarom er een visdiefje boven een ielig slootje bij Lutkemeer aan het vissen was, waar toch weinig tot niets voor hem te halen was. desondanks genoten we van het beeld, wat een spectaculair en gracieus vogeltje, dat vlak voor je het water in kan plonsen, nadat het heeft hangen bidden als een torenvalk. Maar helaas is de uitleg een stuk minder optimistisch. Het visdiefje was waarschijnlijk uitgeweken van grotere plassen en naarstig op zoek naar iets eetbaars.

Volgens een artikel op Het Blauwe Hart heeft de warme zomer van vorig jaar de spiering nagenoeg uitgeroeid in het IJsselmeer. Dit onooglijke visje is het hoofdvoedsel voor de visdief en tal van andere vogels en vissen. Ook andere sterns en zaagbekken en visetende eenden zullen gedecimeerd worden door dit uitsterven. Vreemd overigens dat zo’n onthutsend feit geen nieuws is en alle media zo’n ontwikkeling naast zich neer leggen …

Nu kunt u natuurlijk denken: “ach kan mij zo’n visdiefje schelen, als ik maar zo goedkoop mogelijk boodschappen kan doen bij de AH en mijn auto lekker kan laten brullen” maar dan heeft u het mis. Ten eerste moet u dan eens goed naar zo’n visdiefje kijken (nu het nog kan) en die vergelijken met de rij langsgassende automobielen op de IJburglaan en dan zult u (of zal uw kind) begrijpen dat je van een visdiefje geen longproblemen krijgt en juist wel onbetaalbare esthetische genoegens. Maar daarnaast zijn wij getuige van het instorten van een ecosysteem, bij ons naast de deur. Dus geen ijsberen ver weg waar u desnoods een tientje voor kunt doneren, maar gewoon hier aan de dijk. Waar vorige zomer de blauwalg al het zwemmen onmogelijk maakte (elders op IJburg dan, want zwemmen bij Zeeburgereiland is ongewenst, of zoals iemand gisteren op facebook al schreef: “je kunt niet alles hebben”).

Over een tijdje hebt u ook zelf niets meer te eten als het zo doorgaat. En het gaat zo door want deze zomer wordt waarschijnlijk nog warmer dan de vorige. In Zuid Frankrijk worden nu alle records (van vorig jaar) gebroken en is het momenteel 44 graden en zijn alle scholen gesloten als noodmaatregel.

De spieringstand zal dus voorlopig niet vanzelf herstellen. En lokale of landelijke regeringen hebben tot nu toe ook niet de ballen getoond om echt iets te ondernemen. Die zitten geheel in de zak van VNO-NCW. We behoren nog steeds tot het meest vervuilde en vervuilende stukje van de aarde. Het is een teken des tijds, en ook een teken dat we wat moeten doen.