Ga naar de inhoud

Theodorakis roept op tot solidariteit

Oproep tot Solidariteit met de Mensen in Griekenland

2 min leestijd
Placeholder image

 

Mikis Theodorakis, de beroemde Griekse componist van Zorba’s Dans, en Manolis Glezos, oorlogsveteraan en verzetsstrijder tegen de Nazibezetting, hebben een verklaring opgesteld, met de oproep voor een Europees Eenheidsfront.

 

De mensen in Griekenland worden met een ongehoorde economische en politieke crisis geconfronteerd. Ze worden in armoede en massawerkloosheid gedreven door de eisen van de zogenaamde ‘Troika’ —de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds – die Lucas Papademos, voormalig Vicevoorzitter van de Europese Centrale Bank, als Premier heeft neergezet.

 

Ziekenhuizen in Griekenland raken door hun medicijnen heen, bijna de helft van de jongeren is werkloos, in een aantal bedrijfstakken wordt het personeel al enige maanden niet meer betaald en velen zijn op de gaarkeuken aangewezen of moeten hun voedsel uit afval halen.

 

Nu eist de Troika een korting op het minimumloon van 23%, het ontslag van tienduizenden ambtenaren en de decimering van het pensioen, dat inmiddels al 50% van z’n waarde verloren heeft. Het internationale kapitaal kleedt een heel land uit en en ontwricht zijn sociale structuur.

 

Griekenland staat model voor de bezuinigingen die in heel Europa

ingevoerd zullen worden. Alles wijst er op, dat, bij de uitvoering van die bezuinigingen de belangen van de rijken gespaard zullen worden, terwijl de levensomstandigheden van de meerderheid nog meer zullen verslechteren.

 

Wat nu gebeurt in Griekenland, staat morgen Portugal en Ierland te

wachten. In Groot-Brittannië zal de coalitie-regering gelijkaardige maatregelen nemen, zoals loonsverlaging, langer werken voor een pensioen en afbraak van de publieke gezondheidszorg en van nog tal van andere maatschappelijke voorzieningen.

Mikis Theodorakis, de beroemde Griekse componist van Zorba’s Dans, en Manolis Glezos, oorlogsveteraan en verzetsstrijder tegen de Nazibezetting, hebben een verklaring opgesteld, met de oproep voor een Europees Eenheidsfront ter verdediging van de mensen in Griekenland en van al diegenen die deze bezuinigingen op hun dak geschoven krijgen.

Wij hebben besloten deze oproep te ondersteunen en met vakbonden, campagnes en partijen over heel Europa samen te werken om een Europese Solidariteitscampagne op te zetten, ter verdediging van de mensen in Griekenland. De campagne richt zich op het organiseren van solidariteit en praktische hulp voor de mensen in Griekenland, want die kunnen niet verantwoordelijk gesteld worden voor een crisis welke ze niet veroorzaakt hebben.

Wij verzoeken u deze campagne te ondersteunen en anderen er bij te betrekken en er ruchtbaarheid aan te geven.

 

zie ondertekenaars:

 

http://www.guardian.co.uk/world/2012/feb/13/solidarity-campaign-people-greece