Ga naar de inhoud

Tesco

Tesco misbruikt arm-computers om productiviteit van distributiewerkers op te voeren.

2 min leestijd
Placeholder image

(bron)

Tesco zet digitale, draagbare hulpmiddelen in voor het stroomlijnen van voorraadbeheer en inpakproces in zijn distributiecentra. De werkers van zo’n centrum nabij Dublin klagen er over dat de leidinggevende die apparatuur misbruikt. De werkers worden opgejut om hun taken zo snel mogelijk uit te voeren en elke korte pauze (zoals toiletbezoek) leidt tot verlaging van hun productiviteitsscore. Dat zorgt voor teveel stress en voor gevaarlijke toestanden op de werkvloer.

Magazijnstapelaars en heftruckrijders in een distributiecentrum van de Britse supermarkt Tesco nabij Dublin zijn uitgerust met digitale hulpmiddelen voor het stroomlijnen van voorraadbeheer en inpakproces. Die draagbare computers blijken niet alleen bedoeld om de effectiviteit te vergroten en de foutmarges te verlagen. Ze worden ook ingezet om de productiviteit-scores van het magazijnpersoneel op te pompen.

Het niet behalen van taakscores en het doorgeven van korte pauzes (inclusief toiletbezoek) wordt namelijk door de leidinggevende afgestraft met een onevenredig grote verlaging van de persoonlijke productivitetistscore. De leidinggevende zet vervolgens de werkers in kwestie onder druk om dat ‘scoreverlies’ weer goed te maken. Dat levert veel stress en gevaarlijke werksituaties op op de werkvloer.

Managers, administratieve krachten en beveiligingspersoneel dragen overigens niet zo’n computer.

Tesco ontkent de aantijgingen.

Een foto van een dergelijk apparaat is hier te zien:

Bron:
– “Tesco staff forced to wear arm monitors that track work rate,” Independent, 11 februari 2013.