Ga naar de inhoud

Syrische vluchtelingen Calais blokkeren toegang naar veerboten UK

(Vertaling persbericht 3 oktober 2013) Vijfenzestig vluchtelingen uit Syrië houden sinds gisteren middag een ingang naar de haven van Calais geblokkeerd, uit protest tegen de onmenselijke behandeling die ze in Frankrijk ondergaan. Sommigen zijn ook in hongerstaking gegaan. Ze eisen dat een vertegenwoordiger van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken naar Calais komt om met ze te praten en hen asiel in het VK geeft.

2 min leestijd
Placeholder image

De blokkade duurt nu al meer dan 10 uur. Meer dan vijftig politie-agenten zijn aanwezig. Er zijn dekens uitgedeeld door lokale groepen die de demonstratie steunen. De migranten weigeren te vertrekken totdat hun eisen zijn ingewilligd.

In een verklaring die eerder vandaag uitgebracht werd, stellen de demonstranten:

We zijn hier nu tussen de een en twee maanden. De Franse regering en politie zijn erg slecht voor ons geweest en geven niets om ons. Ze hebben ons uit ons huis op straat geschopt. Elke keer als we een plek voor onderdak vinden, komt de politie en arresteert ons, vernielt onze bezittingen en sluit het gebouw.

Er is geen veilige plek voor ons in Calais, wij zijn hier maar voor een ding en dat is om asiel te verkrijgen in Engeland. Velen van ons hebben familie en vrienden in Engeland die we willen zien en waar we mee willen kunnen leven. Er is daar ook een sterke Syrische gemeenschap, meer dan in Frankrijk.

We demonstreren nu in de haven van Calais, we zullen niet vertrekken totdat ze ons naar Engeland laten gaan. Wij eisen dat een vertegenwoordiger van het Ministerie van Binnenlandse Zaken van het VK hierheen komt om met ons te spreken en onze omstandigheden te aanschouwen. Wij hebben het recht om asiel aan te v ragen in Engeland, maar hoe komen we daar. Er is geen enkele legale manier om daar te komen.

Wij zijn momenteel ongeveer 65 mensen in de haven, met onze gezinnen, oude vrouwen, moeders en kinderen, waarvan de jongste drie jaar is, en vrienden.

Wij hebben het recht om een vreedzaam leven te leiden en helaas is er oorlog in Syrië. We hebben snel hulp nodig. Wij zoeken veiligheid en onderdak in Europa, maar hebben dat tot dusver niet gevonden en hopen dat in het VK aan te treffen.”

Voor meer informatie
calaisolidarity@gmail.com
0033 605 574 826
0033 683 199 894

Voor journalisten:

Voor achtergrondinformatie over de repressie tegen migranten in Calais zie: ‘This
Border Kills’ http://calaismigrantsolidarity.wordpress.com/this-border-kills-our-dossier-of-violence-2/

Voor updates en nieuws uit Calais zie de website van Calais Migrant Solidarity
http://calaismigrantsolidarity.wordpress.com/

——————

Aanvulling Globalinfo: een van de weinige foto’s van de actie in dit online bericht:

http://www.france24.com/fr/20131003-syrie-france-refugies-migrants-calais-angleterre-clandestins