Ga naar de inhoud

Spandoek zonder stokken: Merkwaardige polderkunstprotest

Het kunstenaarsprotest van maandag lijkt een merkwaardig gebeuren te worden. Even wat ongenuanceerde impressionistische penseelstreken. Wat eerst gepresenteerd werd als een ‘mars naar het binnenhof’, wordt nu teruggebracht tot het gebruikelijke tandeloze ritueel op het Malieveld. Hier is natuurlijk het gebruikelijke onderhoud met burgemeester en politie aan het werk geweest, die ze gemaand heeft op dat zompige weiland te gaan staan omdat ze anders de matrak zouden gaan trekken, of de subsidie intrekken, of allebei.

9 min leestijd
Placeholder image

 

Maar dat voert niet alleen tot het terugtrekken van effectieve actie, het gaat verder. In de officiële oproep wordt iedereen gemaand om vooral verder vooral helemaal NIETS te doen (vooral niet de stad in te gaan) en het enige dat je moet meenemen zijn goede wandelsokken (zie comments weblog Peter Storm: http://peterstormschrijft.wordpress.com/2011/06/24/kunstprotest-kritische-opmerkingen-op-basis-van-solidariteit/#more-3308 ). Net als kameraad Storm doet close reading van deze instructies je wandelsokken afzakken en afvragen of dit nog wel iets is dat je wilt steunen. Aan de ene kant is zo’n beetje elk protest tegen de brienbuspissersbende van Rutte goed en is er ook veel kunst en cultuur (en bibliotheek) waar je voor op de bres wilt springen, maar dit lijkt wel door de pr afdeling van Fred Teeven geschreven te zijn. Mocht er toch iemand op het idee komen om wat zinnigs in de Haagse binnenstad te doen, dan wordt die nu onder auspicien van het organiserend comite (“we hebben afspraken gemaakt”) in mekaar gehengst. Stokken horen in spandoeken en vlaggen, stelletje *&#@@@, voor dat recht zijn we afgelopen 1 Mei door de ME van GroenLinks in Utrecht vier uur lang afgeranseld (http://www.doorbraak.eu/?p=5819#more-5819) en nu gaan jullie het verbod zelf instellen!?

 

Bij het aanpalende De Zaak Nu worden de kaarten ongeveer gelijk geschud en his masters voice allereerst gediend door te stellen dat bezuinigingen best nodig zijn http://www.dezaaknu.nl/nieuws/2011/06/18/dutch_coup_d_tat_in_art_and_culture

Vergelijk ook die absurde toespraak (op het malieveld) van een cabaretier in opleiding (ja dat kan tegenwoordig) http://www.youtube.com/watch?v=qEQEfq1sI6s die begint met te schoppen naar de generatie ervoor die wel wist te protesteren, en vervolgens gaat roepen dat er best bezuinigd kan worden. “Het probleem is niet dat er bezuinigd wordt, maar dat dat zo zonder visie gebeurt” (luid applaus). Wat is dat nou voor protest die eerst gaat zeggen dat de tegenstander best gelijk heeft? In het buitenland weet iedereen te vertellen dat er een bovenlaag is die exorbitant rijk is geworden van het VNO-beleid van de laatste tien jaar en dat die de centen op mogen hoesten. Nederland is goddomme wereldrecordhouders miljonairs per capita en heeft er nu 130.000 (afgelopen jaar 10 procent erbij) http://www.beursduivel.be/nieuws/108796/Recordaantal_miljonairs_in_wereld

 

Dit is allemaal des te merkwaardig omdat je zou verwachten de de kunst en cultuur-sector wat af zou weten van het overbrengen van een boodschap (naar machthebbers, publiek en achterban). Iedereen die de afgelopen jaren opgelet heeft, weet dat het laatste wat je moet doen als je politiek effect wilt hebben (bij machthebbers, publiek en achterban) is op het Malieveld gaan zitten klagen. Dat parcours is overigens pas compleet als je vervolgens ook nog de betreffende beleidsmaker op het podium hijst, waar die zich vervolgens liefdevol uit laat jouwen, waarna ieder weer aan het werk gaat. Het zou niet verbazen als dat ook maandag weer gaat gebeuren.

 

Maar de aanwijzingen van het organiserende comité gaan nog veel verder (hier onder geplakt) en bevelen iedereen aan om netjes te doen, alleen Nederlands te spreken (vooruit, Engels mag eventueel ook, we zijn ten slotte creatief en cosmo) geen alcohol te drinken (stel je voor!) en bij elke groep – tijdens de riskante wandeltocht naar het Malieveld toe – komt een ordebewaarder met een hesje. Dat is geen protest meer, dat is de avondvierdaagse!

 

Jammer

 

jammer. Je zou juist verwachten dat kunstenaars andere middelen zouden kunnen bedenken om zich uit te drukken dan de doorsnee poldervakbond. En dat je het protest juist overal in de stad/het land kunt organiseren omdat ze overal van die leuke theaters en galeries en broedplaatsen en kunstscholen hebben.

 

De realiteit is natuurlijk dat de kunstenaars geen flauw benul meer hebben van ‘strijd voeren’ omdat ze een tijdje geleden zelf massaal het verhaal van de neoliberale macht overgenomen hebben. Ik kan me nog goed herinneren hoe binnen de ‘creatieve sector’ het verhaal (sorry, ‘discours’) ging heersen dat actievoeren iets ouderwets, ja zelfs conservatiefs zou zijn en dat degenen die daar nog steeds mee bezig wilden voor dom en links (iek!) uitgemaakt moest worden. “Maar wij zijn van de generatie die vooral wil genieten, en overal iets positiefs in kan zien”, was de reactie van een studente die in het voorjaar verbouwereerd hoorde hoe Noam Chomsky ze vertelde dat ze toch ook een zekere verantwoordelijkheid hadden om wat van de wereld om hen heen te maken. In die zin is het natuurlijk ook veel te laat en hebben de kunstenaars (de goeien niet te na gesproken natuurlijk) daarmee hun eigen graf gedolven. Niemand gaat nu geloven dat je ineens wel weer de kant van de onderklasse en politieke strijd wilt kiezen. Veel mensen hebben een hekel gekregen aan al die snobistische postmoderne onzintaal uit de monden van veel te duur betaalde managers met kekke brilletjes. In die zin zouden kunstenaars moeten beginnen met het uit de tent jagen van hun eigen bestuurders. Dat vereist dan wel dat je niet ambieert om uiteindelijk in hun positie terecht te komen en hun exorbitante salarissen te vangen door brochures voor de macht te knutselen. Een soort creatieve klassenstrijd, zou je kunnen zeggen.

 

Makkelijk

 

En dat terwijl het zo makkelijk zou zijn. Juist die kunstenaars hebben alle middelen en overal in het land zwaar gesubsidieerde gebouwen vanwaar je elke politicus en ondernemer die achter dit afbraakbeleid staat, zou kunnen bestoken. Kijk om je heen en je ziet voorbeelden, neem de protestgolf van de intermittents in Frankrijk enkele jaren geleden, of die tegen Harper in Canada nu. Blokkeer eens een ministerie met schilderijen, bestorm het binnenhof met reusachtige kleurpotloden, verf limousines en straaljagers bont, verstoor de musicals waar politici opduiken, haal alle boeken weg uit Halve Zoolstra zijn huis, speel vals met het strijkje bij de zoveelste borrel in Nieuwspoort, zet eens wat krachttermen op die ministeriële websites, laat de leeuwen los in Wassenaar en ga zo maar door (vraag het kraakkafee om de hoek maar hoe je dat ook alweer doet). Maak juist wel lawaai, stelletje fatsoensrakkers! Alles behalve volgens de regels van het spel op het Malieveld te gaan staan zeuren.

 

Trouwens: De enige manier om deze neoliberale ellende te keren is als de kunstenaars zich dienstbaar maken om de protesten te helpen van andere sectoren die nu – en al veel langer – gepakt worden. Thuiszorg, openbare diensten, migranten en dergelijke. De brandweer hier om de hoek zou heel blij zijn met wat mooie spandoeken ter vervanging van het laken dat ze nu uit het raam hebben hangen. Dat is pas beschaving. Dan kun je ook verwachten dat ze/we oog gaan hebben voor jouw sector en persoonlijke omstandigheden.

 

—————

(Van Casco, die gelukkig nog wat radicalere verwijzingen wist te vinden)
Websites voor directe verwijzing:
* Mars der Beschaving: www.marsderbeschaving.nl
* Schadekaart: www.schadekaart.nl
* Metropolis M: www.metropolism.org
* Sven Lutticken’s blog: svenlutticken.blogspot.com
* ‘The Commons: What It Is, How to Reclaim It’, een dialoog en debat met Michael Hardt: www.youtube.com/watch?v=B04xraxTKYA

 

=====================

 

(Commentaar van iemand die dit instuurde: je krijgt bijna zin een mars der asocialen ernaast te organiseren , met heel veel Marokkanen en toeters en bellen met ongeordende groepen van 10 die bier drinken en overal afval achterlaten, en natuurlijk spandoeken met onzin leuzen.)

****************************************

Aanwijzingen van de organisatie:

Het woord ‘Beschaving’ zegt eigenlijk al genoeg. Wij vragen jullie vriendelijk:

 • NIET te demonstreren in de binnenstad,

 • NIET in groepen op te trekken op andere plaatsen dan het Malieveld,

 • spandoeken en andere uitingen van protest alleen op het Malieveld te tonen,

 • alleen in het Nederlands of Engels te protesteren,

 • geen muziekinstrumenten of andere lawaaimakers mee te nemen,

 • geen grote stokken (of wapenachtige zaken) mee te dragen (ook niet in spandoeken).

 • geen alcohol te nuttigen.

 • en geen afval te laten slingeren.

en:

We lopen in groepjes van maximaal dertig personen, elke groep onder begeleiding van een medewerker met een hesje.

en:

Trek speciale WANDELSOKKEN aan (bezuinig niet op een aankoop!)

****************************************
http://www.marsderbeschaving.nl/programma.php

Praktisch

Voor de wandelaars: Wij hebben de Mars der Beschaving opgevat als een sobere, ingetogen protest-wandeltocht. We vragen jullie daarom:

 • geen muziekinstrumenten of andere lawaaimakers mee te nemen,

 • niet met gemotoriseerd vervoer aan te sluiten op de tocht,

 • geen grote stokken (of wapenachtige zaken) en open vuur (als fakkels) mee te dragen,

 • en geen alcohol te nuttigen.

We lopen in groepjes van maximaal dertig personen, elke groep onder begeleiding van een medewerker met een hesje. 29 kilometer is een hele afstand en het tempo zal, door de grootte van de groep, laag liggen. Houd daar rekening mee.

Het is belangrijk om te weten dat deelname aan de Mars volledig op eigen risico is.

Een aantal theaters in Den Haag biedt slaapplekken aan, maar de capaciteit is beperkt.

Het is belangrijk je tijdig aan te melden als ‘slaper’ via dit adres: slapenmars@gmail.com. Alleen op die manier kunnen we een plek garanderen. Hou er wel rekening mee dat de sanitaire voorzieningen primitief kunnen zijn.

Bij de start van de Mars staan vrachtwagens klaar om je slaapzak, matje en andere bagage (in een met je naam gemarkeerde, gesloten plastic zak) te transporteren naar Den Haag. De exacte locatie wordt nog bekend gemaakt.

De kleur van het licht in de Mars is WIT. Witte (fiets-)lichten en zaklampen zijn zeer welkom!

Vooraan de Mars rijdt een radiowagen, die permanent uitzendt. Breng een radio of telefoon met FM-ontvangst en een koptelefoon mee om mee te luisteren (onder meer naar de speciaal voor de Mars geschreven kilometercompositie).

Enkele tips:

 • Trek speciale WANDELSOKKEN aan (bezuinig niet op een aankoop!)

 • Denk aan slaapzak, matje, witte (fiets)lichten en zaklampen, een radio of telefoon met FM-ontvangst en een koptelefoon

 • Er worden onderweg drankjes en versnaperingen (te koop) aangeboden, maar het is slim om zelf genoeg water en eten mee te nemen.

Laat alsjeblieft geen rommel achter op de route!

Voor Demonstranten

Het woord ‘Beschaving’ zegt eigenlijk al genoeg. Wij vragen jullie vriendelijk:

 • NIET te demonstreren in de binnenstad,

 • NIET in groepen op te trekken op andere plaatsen dan het Malieveld,

 • spandoeken en andere uitingen van protest alleen op het Malieveld te tonen,

 • alleen in het Nederlands of Engels te protesteren,

 • geen muziekinstrumenten of andere lawaaimakers mee te nemen,

 • geen grote stokken (of wapenachtige zaken) mee te dragen (ook niet in spandoeken).

 • geen alcohol te nuttigen.

 • en geen afval te laten slingeren.

Nadrukkelijk advies i.v.m de voorspelde hitte:

 • neem genoeg water mee.

 • zorg voor hoofdbedekking eventueel een parapluie.

 • bij klachten zoek een schaduwplaats.

De Mars der Beschaving heeft alleen vergunning gekregen voor een manifestatie op het Malieveld. Steun ons en de reputatie van de sectoren die onder druk staan door uitsluitend op het Malieveld te demonstreren.