Ga naar de inhoud

Pinksterlanddagen fitter dan ooit!

Fitter dan ooit? Zie die glanzende oogjes van Domela op de poster en beweer eens dat het niet zo is. In zijn punkjasje weet hij onze jonge harten opnieuw te beroeren. Oude wijsheid in een nieuw jasje, dit kan ook gezegd worden voor Anarchistisch Festival de Pinksterlanddagen. Inmiddels vieren we de tachtigste jaargang van het festival en nog altijd is het anarchisme actueel, strijdbaar en actief.

2 min leestijd
Placeholder image

De Pinksterlanddagen is een unieke bijkomst van anarcha’s en anarcho’s, buitenparlementairen, anti-kapitalisten, radicalen, autonomen en iedereen die zich verzet tegen het systeem. Het jaarlijkse festival vindt traditiegetrouw plaats in Appelscha tijdens de Pinksteren, dit jaar van 17-20 mei.

Overdag biedt de Pinksterlanddagen een uitgebreid inhoudelijk programma voor verdieping, discussie, informatie en suggesties over uiteenlopende onderwerpen. Een greep uit het voorlopige programma biedt skypecontact met Egypte, GroenFront! over hun nieuwe campagne, historische lezingen, Parijse commune en boekpresentatie van professor geschiedenis aan de Universiteit van Leiden Dennis Bos.

Het avondprogramma bestaat uit muziek van Het Brandt (folk met een blues-randje), Kruel Facts (melodieuze crust punk), DJ El Hathoba met radicale hiphop, Anarcho Flamenco. Daarnaast is er politiek theater van Charlie Rider, over ervaringen in de gevangenis. Het filmprogramma is de afgelopen jaren zo omvangrijk geworden dat het een eigen tent heeft met doorlopende voorstellingen in de avonden.

De anarchistjes in spé zijn we niet vergeten Zij zijn zoals altijd in de goede handen van de Kinderpret. De kinderen worden vermaakt met spelletjes, zoektochten, cursussen en algehele gezelligheid.
Op het terrein is een biologische veganistische kantine met koffie, broodjes en taart en iedere avond kun je warm eten bij de actiekeuken Rampenplan.

De Pinksterlanddagen kent een lange traditie die terug gaat naar 1927 toen anarchistische jongeren uit de noordelijke provincies voor het eerst deze bijeenkomst organiseerden. In 1933 werd het kampeerterrein in Appelscha door arbeiders aangekocht en het is op deze plek dat de dagen sindsdien plaatsvinden. Tegenwoordig bezoeken ieder jaar zo’n 500 mensen het festival, dat zich kenmerkt door een uitstekende sfeer.

We verwachten dat iedereen een rol speelt op de Pinksterlanddagen; organisatorisch of praktisch onder het motto ‘Do it yourself, geen vrijheid zonder verantwoordelijkheid!’ Wil je bijdragen met een workshop, theater of wat dan ook, laat het ons weten. Het programma loopt snel vol dus wees er op tijd bij. Er is plaats voor maximaal 30 workshops. Tijdens de Pinksterlanddagen is er praktische hulp welkom, in de kantine, voor het schoonmaken, als EHBO-er of bij het opruimen achteraf.

De Pinksterlanddagen vindt plaats op het kampeerterrein ‘tot Vrijheidsbezinning’, Aekingaweg 1a in Appelscha. Het terrein is per openbaar vervoer bereikbaar met lijn 15 of 19 vanaf de NS-stations Assen en Heerenveen. De kosten voor de PL bedragen slechts 12,50 euro. Hierbij is het kamperen inbegrepen, maar het eten niet. Vergeet je kampeerspullen niet!

Voor meer info check: www.pinksterlanddagen.org

Meehelpen? pinksterlanddagen@hotmail.com