Over de razzia-wet van Teeven
Weblog roet in het eten wijst de partijen aan die de razzia-wet van Teeven mogelijk hebben gemaakt…
Hoe D66 staatssecretaris Teeven hielp om razzia’s te mogen houden
De vreemdelingenpolitie en de Koninklijke Marechaussee kunnen in het kader van het onderzoek naar de identiteit van een vreemdeling, voortaan zonder toestemming van de bewoner een woning doorzoeken. Dat staat in het wetsvoorstel Verruiming bevoegdheden vreemdelingentoezicht van staatssecretaris Teeven (veiligheid en justitie) waarmee de Eerste Kamer vandaag heeft ingestemd.
Mensen halen nu uit naar de PvdA en de VVD vanwege deze wet. In de Tweede Kamer hebben ze een meerderheid, maar in de Eerste kamer niet. Daar helpen SGP, de Christen Unie en D66 het kabinet met haar plannen voor het land.
Foto: Comicbase
Natuurlijk zijn de PvdA en de VVD de architecten, of hoofdelijk verantwoordelijk voor het creëren van een klimaat waarin een wet als deze überhaupt bedacht kon worden. Diederik Samsom had immers beloofd dat het kabinet wat humaner zou worden tijdens het partijcongres van 2012 en daar heeft Jan Jaap van der Wal hem weer aan herinnerd laatst. Zoals Van der Wal schreef is hij nu in een jaar tijd compleet voor lul gezet.
Staatssecretaris Fred Teeven aan de andere kant heeft sinds de motie tegen hem ultieme rugdekking geëist van de PvdA. Waarschijnlijk met de troef dat als het kabinet zou vallen Wilders als grootste partij uit de bus zou komen en de PvdA nog verder van huis zou zijn. Wat op zich een wrange en gevaarlijke werkelijkheid zou kunnen worden in een aantal gemeentes na de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart.
De partijen die nog niet genoemd worden door velen zijn D66, SGP en de Christen Unie die de PvdA en de VVD een meederheid in de Eerste Kamer hebben gegeven. Dat Eerste Kamer senatoren van D66 zonder kanttekeningen deze wet erin hebben geloodst tast de geloofwaardigheid van de partij aan op lokaal en nationaal niveau. Alexander Pechtold had laatst nog een motie van wantrouwen tegen minister Plasterk ingediend vanwege liegen over privacyschendingen en zijn partij steunt nu een wet die de schending van privacy verder uitbreidt.
Roy Ristie zal er ook last van krijgen in zijn strijd voor een plek in de gemeenteraad van Amsterdam en de bestuurscommissie van Amsterdam Zuidoost waar veel van deze razzia’s waarschijnlijk gehouden zullen worden. Bij invallen in de buurt springen mensen vaak tot hun dood in hun poging om te ontsnappen aan de politie. Dit tot ontsteltenis van de buurtbewoners. Hoe gaan die bij de stembussen hierop reageren?