Ga naar de inhoud

NRC over ‘ego-kapitalisme’

Marc Chavannes valt in NRC op met forse stukken over wat hij noemt het ‘egokapitalisme’ Eerst verscheen er op 31 december een hele pagina onder de kop "Weg met het Egokapitalisme ". Nu heeft hij in de zaterdagbijlage een stuk waarin hij pleit voor vergaande maatregelen en ervoor waarschuwt dat het volk de hooivorken zal … Continued

1 min leestijd
Placeholder image

Marc Chavannes valt in NRC op met forse stukken over wat hij noemt het ‘egokapitalisme’

Eerst verscheen er op 31 december een hele pagina onder de kop "Weg met het Egokapitalisme ".
Nu heeft hij in de zaterdagbijlage een stuk waarin hij pleit voor vergaande maatregelen en ervoor waarschuwt dat het volk de hooivorken zal pakken als de schuldigen niet berecht worden. Hij haalt het boek van Femke Halsema aan en ook Herman Wijffels. Het stuk besluit (na de constatering (van Wijffels) dat "als we zo eenzijdig groeiend doorgaan ruïneren we de planeet en uiteindelijk het menselijk leven) met:

"Goed, hoe zorgen we voor een omslag? Naast de primaire dijkbewaking is veel wetgevend werk nodig. Bankiers, raden van commissarissen, accountants, toezichthouders – iedereen moet z’n oorspronkelijke werk gaan doen. De belastingen moeten duurzaam ondernemen stimuleren en het echte prijskaartje hangen op vuil werk. Groene innovatie en industrialisering roepen. Maar tegelijk moeten de feiten worden gereconstrueerd, de graaiers gehoord. Bijvoorbeeld door een financiële waarheidscommissie. Opdat we zonder volksgericht een nieuwe economie kunnen opbouwen."

Het stuk is op zijn weblog geplaatst, en er wordt opgeroepen om te reageren.