Ga naar de inhoud

Momentum voor noodzakelijke en drastische aanpassing financiële sector vervlogen

Op 21 juli constateerde Mathijs Rotteveel in DePers dat er blijkbaar een nieuwe nog grotere crisis nodig is voordat er echt wat verandert in de financiële sector. De bankiers zouden zich niet bewust zijn geweest van de risiko’s die ze namen, de toezichthouders dachten dat de markt stabiel was en de overheden vertrouwden op hun … Continued

2 min leestijd
Placeholder image

Op 21 juli constateerde Mathijs Rotteveel in DePers dat er blijkbaar een nieuwe nog grotere crisis nodig is voordat er echt wat verandert in de financiële sector. De bankiers zouden zich niet bewust zijn geweest van de risiko’s die ze namen, de toezichthouders dachten dat de markt stabiel was en de overheden vertrouwden op hun toezichthouders. En uiteindelijk gebeurt er niets.

Volgens hoogleraar Arnoud Boot (UvA)  en lid van de Bankraad is het momentum voor aanpassing van de financiële wet- en regelgeving ter voorkoming van crises al weer "vervlogen". "Een half jaar geleden wist men niet hoe het aan te pakken, maar was er wel de politieke wil om de financiële sector te hervormen; nu stuit het aanscherpen van regels op steeds meer weerstand".

Willem Buiter, professor economie (London School
of Economics), vindt dat politici per definitie een kortetermijnvisie hebben. Ze hopen dat ze met enkele kleine
veranderingen in de regelgeving kunnen aanblijven tot het eind van hun termijn. In de UK behouden de banken daardoor de ruimte om door te gaan met het nemen van onverantwoorde risico’s. Volgens hem helpen alleen rigoureuze wetswijzingen (maar ook de aanpassing van delen van de grondwet).
Bankiers en aandeelhouders die onverantwoorde risico’s namen zijn nooit bestraft en kunnen gewoon door gaan met het nemen van nog meer risico en het creëren van een volgende crisis.’ De politici zijn opportunistisch en hebben onvoldoende verstand van de financiële wereld. Ze nemen de voorstellen van de bankiers over die beweren dat het faillissement van hun bank een nationaal probleem is en laten de belastingbetaler voor de schade opdraaien.
bron:”Banken:
‘Blijkbaar moeten zich nog één of twee drama’s voltrekken’,
Eigenlijk verandert er helemaal niets in de financiële sector",
door Mathijs Rotteveel, DePers, 21 juli 2009
(http://www.depers.nl/economie/default.aspx?404;http://www.depers.nl:80/economie/324132/Eigenlijk-verandert-er-helemaal-niets.html)