Ga naar de inhoud

Kukutza: Kroniek van een ontruiming in Bilbao

Vorige maand werd in Bilbao, hartje Baskenland, het kraakpand en immens populaire sociale buurtcentrum Kukutza ontruimd. Het werd meteen gesloopt om te voorkomen dat het  herkraakt zou worden.

2 min leestijd
Placeholder image

 

De gebruikers en bewoners hadden maanden actie gevoerd om het gebouw te behouden, en hadden onder andere het volgende geniale filmpje gemaakt:

{youtube}e2VieT5ksyo{/youtube}

 

Het mocht niet baten, de boel werd met een militaire operatie en overmacht aan politie en geweld ontruimd. Mensen de protesteerden (en dat was de hele buurt, letterlijk duizenden mensen) werden letterlijk van straat geschoten. Arrestanten werden stelslmatig mishandeld. De knallen die je hoort in het volgende filmpje, betreffen rubber kogels, van dichtbij dodelijk, wat verder weg zeer pijnlijk of oogdoorborend. De politici in het filmpje hoor je vertellen dat het allemaal nodig was om het prive-bezit te beschermen, en dat het geweld van de krakers afkomstig was.

 

Na de ontruiming hielden buurtbewoners demonstraties, die even hard van straat geslagen werden. Mensen die uit hun raam hingen werden met rubberkogels beschoten en cafe’s die de rolluiken hadden gesloten, werden door de politie bestormd en opengebroken om de inzittenden te grazen te nemen, zoals ook in onderstaand filmpje te zien is.

 

{youtube}W6InPkrqIgQ{/youtube}

 

Vergelijkbaar schandalig politieoptreden (maar dan tegen wat kleinere groep demonstranten) was afgelopen zaterdag ook in Amsterdam mee te maken (https://www.globalinfo.nl/Nieuws/recht-op-demonstreren-bloedig-afgeschaft-in-amsterdam.html).

 

Wie tegenwoordig nog wil protesteren of in verzet durft te komen, wordt overal door politici overgeleverd aan zwaarbewapende legers politie die onbestraft (ook de media vinden het al lang geen nieuws meer) de vrije hand krijgen om te mishandelen wie ze willen. Terugvechten lijkt bijna onmogelijk tegen een dergelijk leger, maar telkens weer vinden mensen middelen om terug te komen. Het is een wonder dat demonstranten zich tegenwoordig nog weten in te houden en niet vaker met vergelijkbare middelen als de staatsterroristen terug proberen te slaan.

 

In Duitsland (Hamburg, Berlijn) werden meerdere solidariteitsdemonstraties georganiseerd. Twee Duitse demonstranten die in Bilbao waren tijdens de ontruiming, zitten nog steeds vast. Meer nieuws is te vinden op Indymedia-Duitsland http://de.indymedia.org/

 

Uiteindelijk, als met de banken het systeem omgevallen is, zullen alle politie-agenten die spijt betuigen herscholing krijgen en nuttig werk mogen gaan doen, zoals bijvoorbeeld in de rioolontstopping werken. Voor de politici die het allemaal organiseren is minder hoop, misschien mogen die dan nog vastgelopen borstels gaan verwijderen…