Ga naar de inhoud

Koenders over ‘omgekeerde ontwikkelingshulp’

Koenders antwoordt op kamervraag over omgekeerde ontwikkelingshulp

1 min leestijd
Placeholder image

In januari verscheen een goed stuk in De Pers van Marcel Hulspas over wat Lou Keune altijd noemt ‘omgekeerde ontwikkelingshulp’ . Zie het stuk in De Pers.

Op basis van dat stuk heeft CDA-kamerlid Ferrier kamervragen gesteld, waarbij ze ook wijst naar een mogelijke oplossing (de New Haven Declaration en de onzichtbare geldstroom naar ontwikkelingslanden vanuit het Westen). Minister Koenders (OS) heeft daar nu op geantwoord.

Opvallend is dat Ferrier de plank meteen gedeeltelijk misslaat (en daarmee Koenders een makkelijke ontsnappingsroute biedt) door de hele problematiek meteen te versmallen naar ‘illegale geldstromen’ (waarvan Koenders dan vervolgens ‘belastingontduiking’ maakt). Hoewel natuurlijk een belangrijk onderdeel, is nu juist het perfide van de aanhoudende ‘omgekeerde ontwikkelingshulp’ dat het grotendeels om volstrekt legale praktijk gaat en beleid dat door Nederland (en met name de PVDA, zoals staatssecretaris Heemskerk niet ophoudt te doen) (zie oa www.voorwie.eu) voorgestaan wordt (als voorbeeld het staande WTO- beleid met zijn privatisering van publieke diensten enzo).