Ga naar de inhoud

Geld wegmaken

“Let’s make money disappear” is the titel van een avondprogramma over ‘doe-het-zelf-geld’ dat op donderdag 28 maart in Utrecht plaatsvindt.

2 min leestijd
Placeholder image

(Van de website van de organisatoren🙂

De instabiliteit van de financiële markten heeft tot de ontwikkeling geleid van talloze alternatieve valuta’s die zich veelal bewust buiten staatstoezicht ontplooien. Een bijzonder voorbeeld daarvan is de peer-to-peer-valuta Bitcoin, een vorm van virtueel geld die haar oorsprong vindt in de cryptografie- /cypherpunk-scene. Deze valuta is in het leven geroepen vanuit het ideaal om een stabiele munt te creëren, waarvan de koers en de transacties niet door overheden of financiële autoriteiten gemanipuleerd of gemonitord kunnen worden. De keerzijde van deze mogelijkheid om anoniem geldtransacties te doen, is dat Bitcoin regelmatig wordt neergezet als middel om zwart geld wit te wassen.

Op welke manier dragen do-it-yourself geldsystemen bij aan een duurzame economie en welke dilemma’s gaan hiermee gepaard? Verschillende presentaties van kunstenaars, currency designers en economen tonen de zonnige en schaduwkanten van DIY currencies.

Met presentaties van o.a.:

Jaromil (Dyne.org)

Jaromil is softwaredeveloper, kunstenaar, activist en onderzoeker. Hij is nauw betrokken bij de ontwikkeling van Bitcoin, spreekt regelmatig op Bitcoin-conferenties en levert bijdragen aan Freecoin.ch. Ook is hij medeoprichter van Dyndy, een onderzoeksplatform op het grensvlak van technologie, economie en filosofie dat alternatieve en complementaire valutasystemen onderzoekt.

Ryanne Turenhout

Ryanne Turenhout is datavisualisatie-analist bij Buzzcapture. Haar datavisualisaties werden onder andere door NRC Handelsblad en museum De Paviljoens gepubliceerd. Recentelijk visualiseerde ze tijdens een residency bij Artistic Bokeh in Wenen de data van Bitcoin-transacties.

Rob van Hilten (Qoin)

Rob van Hilten werkt sinds 1993 als community currency-expert. Hij is medeoprichter van Qoin, een non-profitbureau dat complementaire valutasystemen ontwerpt en implementeert. Zo ontwikkelde Qoin De Makkie, een alternatieve munteenheid om burgers in Amsterdam Oost te belonen voor gemeenschapswerk. Ook de Bristol Pound is van hun hand.

————————

Aanvulling Globalinfo: Zie ook dit filmpje op de website van The Guardian