Ga naar de inhoud

Den Haag 14 sept: Actie voor vrije toegang tot het recht

Advocaten die het oneens zijn met de invoering van de kostendekkende griffierechten protesteren hier op woensdag 14 september tegen. Vlak voor Prinsjesdag vindt er een manifestatie in Den Haag plaats waarbij advocaten zich in toga op het Plein in Den Haag verzamelen. Daar verzetten ze zich tegen de geplande bezuinigingsmaatregelen van de overheid van 240 miljoen euro.

2 min leestijd
Placeholder image

 

Het rechtssysteem blokkeert

Volgens Jan Loorbach, algemeen deken van de Nederlandse Orde van Advocaten voeren advocaten actie voor het belang van hun cliënt en hun toekomstige cliënt. ‘De reden dat wij ons er zo druk over maken, is dat rechtzoekenden voor een prijs die zij zich in redelijkheid kunnen veroorloven, toegang tot het recht moeten hebben. Als zij door voor hen onbetaalbare griffierechten van het recht worden gehouden, blokkeert het rechtssysteem. Een overheid mag dat niet willen. Het gaat niet alleen om het recht dat een ieder voor zichzelf kan halen, maar zeker ook om het algemene vertrouwen dat als je iets overkomt, je naar de rechter kunt stappen. Het algemene belang stijgt boven het incidentele belang uit.’ Volgens Loorbach is het ‘ontzettend belangrijk’ dat er een grote opkomst van advocaten is tijdens de manifestatie. ‘Zo kunnen we laten zien dat het protest binnen de hele beroepsgroep leeft.’

Breed draagvlak

Om het protest tegen de kostenverhoging zo massaal mogelijk te maken, werkt de Orde samen met andere organisaties. Er zijn plannen in de maak om tijdens de manifestatie diverse sprekers aan het woord te laten en de bijeenkomst muzikaal te omlijsten met een optreden van het Advocatenorkest.

 

De manifestatie begint om 11.00 en duurt tot 13.00 uur. Klik hier voor het digitaal ondertekenen van de petitie.