Ga naar de inhoud

Debat 5 okt: Weg met de vrijheid

Woensdag 5 oktober vanaf 19.00 uur in de Kargadoor, Oudegracht 36 te Utrecht debat met medewerking van Willem Hoogendijk (milieuactivist o.a. Stichting Aarde en Alliantie Fair&Green Deal) en Weia Reinboud (o.a. uitgeverij Atalanta) over het dilemma van de individuele versus de collectieve vrijheid.

2 min leestijd
Placeholder image

Stichting Vóór de Verandering organiseert op woensdag 5 oktober in de Kargadoor (Oudegracht 36 in Utrecht) een debat onder de titel Weg met de Vrijheid! met medewerking van Willem Hoogendijk (o.a betrokken bij Stichting Aarde en Alliantie voor een Fair&Green Deal) en Weia Reinboud (uitgeverij Atalanta). Aanvang 19.30 uur.
Onze grootste goed, vrijheid, weg er mee? Wat zullen we nou hebben? Willem Hoogendijk, een milieuactivist van het eerste uur, vindt de vrijheid van de welgestelden in de rijke en rijk wordende landen veel te groot gezien de schade die hun welstand aan de Aarde toebrengt. En ook gezien de kloof met alle andere mensen, hier en elders in de wereld, die niet zo’n zelfde vrijheid genieten vanwege hun financiële omstandigheden. “We zullen drastisch minder moeten gaan produceren en consumeren, en tegelijk de koek eerlijker verdelen om weer meer een samenleving te worden,” vindt Hoogendijk.

Maar er is daarbij ook vrijheid te winnen. Als een van de naoorlogse voorlopers in het bekritiseren van de heersende economie constateert hij namelijk een dwang tot doorgroei die volgens hem vooral veroorzaakt wordt door het systeem van geld-moet-groeien. Dit systeem is enorm versterkt door de overmatige geldcreatie die de productie en de daaraan gekoppelde consumptie opstuwt tot zeer schadelijke proporties. De rijke landen zullen een ingrijpende wending moeten maken, een metamorfose moeten ondergaan. Want wil de mensheid overleven dan zal er een drastische verkleining van onze druk op het milieu en op andere mensen – velen vaak ver weg – moeten plaatsvinden. Een algehele versobering dus.

Dat is de contradictie waar wij heden ten dage voor staan: wij moeten ons bevrijden door inperking van onze vrijheid. Is dat echt een dilemma? Of hebben wij het hierbij eigenlijk over verschillende soorten vrijheden?
Weia Reinboud schreef recent ‘Welke vrijheid – Essay over vrijheid en Beschaving’
Debat staat onder leiding van John Huige (o.a. betrokken bij Platform voor een Duurzame en Solidaire Economie)
Bijwonen van het debat kost 4 euro. Voor minima is de toegang gratis. Vooraf aanmelden is verplicht.
Aanmelden door een mail naar vdv@globalternatives.nl. Volledig programma van het debat op www.globalternatives.nl

- E-Mail: vdv@globalternatives.nl Website: http://www.globalternatives.nl