Ga naar de inhoud

Chomsky over interventie Libië op BBC

 

Noam Chomsky werd vanavond geïnterviewd door Jeremy Paxman voor Newsnight, het actualiteitenprogramma van de BBC.

3 min leestijd
Placeholder image

 

 

Het programma ging over de ontwikkelingen in Libië en of ‘het westen’ nu moest ingrijpen en zo ja hoe. Eerst was de Amerikaanse ijzervreter John McCain veel te lang aan het woord. Hij verklaarde wel tien keer dat ‘we’ ervoor moesten zorgen dat Gadaffi stopte met het ‘moorden en uitroeien’ van de bewoners en dacht dat het afdwingen van een no-fly-zone een goed begin zou zijn. Daarna waren er nog allerlei opties zoals het ‘bewapenen van de oppositie’.

 

Chomsky verklaarde, gevraagd of hij het ‘niet opmerkelijk vond dat de VS en andere westerse landen zich stelden achter mensen die in opstand kwamen voor democratische rechten’ dat dat het geijkte patroon was. Hij wees erop dat er ook in de landen waar de opstand wel geslaagd is, Tunesië en Egypte, nog weinig veranderd is aan het systeem. Sommige poppetjes zijn weg, maar verder is er nog weinig veranderd. “Het beleid van het Westen is altijd zo geweest: Autoritaire regimes zo lang mogelijk ondersteunen. Als dat onhoudbaar wordt omdat de bevolking het met alle middelen verwerpt, steun je net op tijd de bevolking in opstand. Vervolgens ga je ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk verandert” (vrij vertaling).

 

Een militaire interventie was volgens Chomsky ‘waarschijnlijk geen goed idee’.

Of we dan met de handen over elkaar moesten blijven zitten, vroeg Paxman?. Nou, er is van alles wat er gedaan moet worden, maar niet in de eerste plaats door de voormalige koloniale mogendheden, antwoordde Chomsky. Ten eerste wordt die niets gevraagd. Mensen in Libië zijn tamelijk helder over wat ze willen, ze willen geen militaire interventie. Ze haten het westen. Ze herinneren zich nog maar al te goed hoe Italië daar heeft huisgehouden en massamoorden aanrichtte na de 1e Wereldoorlog. Bovendien zijn er ook andere landen. Landen als Brazilië en Turkije zijn bijvoorbeeld veel minder omstreden. Chomsky wees er ook op dat er in al die landen al veel langer heftig onderdrukt verzet is, dat geen steun van het Westen krijgt, in tegendeel.

Volgde nog een poging om Chomsky in de hoek te krijgen over of Obama nu goed bezig was of niet, door hem verkeerd te citeren over dat ‘elke Amerikaanse president na WoII bij een Neurenberg Tribunaal opgehangen zou zijn’. Chomsky hield vol dat Obama weinig verschilde van voorgangers en in sommige gevallen erger was. Met voorbeelden: het vetoën van een VN-verklaring over Israëlische nederzettingen, het opvoeren van de oorlog in Afghanistan… Ja maar, probeerde Paxman nog, ze willen in Egypte eigenlijk de vrijheden en rechten waarvan jij altijd verklaart dat ze illusies zijn. Chomsky: kenmerkend waren de solidariteitsverklaringen van Egyptische demonstranten en vakbondsleiders met de demonstranten in Madison Wisconsin. Mensen vechten allebei om dezelfde rechten, in het ene land om ze te krijgen, in het andere land om er wat van te behouden. Ze kruisen elkaar terwijl de ontwikkelingen in tegengestelde richting gaan.

 

Het hele interview, waarvan alleen een deel op tv te zien was, is hier te zien: http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/newsnight/9418922.stm

 

(Chomsky geeft aanstaande zondageen uitverkochte lezing in Amsterdam.

Die zal ook live op internet te zien zijn.: http://www.chomsky.nl/live-video-uitzending)