Ga naar de inhoud

Campagne (en solidariteit) voor autonoom centrum in Porto

  De afgelopen weken wordt er in Porto actie gevoerd om het ontruimde autonome centrum Es.Col.A (“Espacio Colectivo Autogestionado”) weer onderdak te krijgen. Er zijn solidariteitsacties in andere Portugese steden en ook in het buitenland.

4 min leestijd
es_col_a alto da fontinha

(Bewerkte vertaling van “Oporto-unity in Portugal… knocks for squatted school”, uit Schnews 3 mei 2012)

De laatste weken wordt de Noord Portugese stad Oporto overspoeld door een golf van grootschalig protest en directe actie. Dit is het gevolg van de geweldadige ontruiming van het autonome centrum Es.Col.A (“Espacio Colectivo Autogestionado”) dat was gevestigd in een gekraakte school. De protesten tegen het onrechtvaardige beleid van het gemeentebestuur van Porto zijn serieus van karakter, maar zeker niet grimmig. Iedereen kan mee doen, ook kinderen, en er is muziek.

Op 19 april besloot B&W om Es.Col.A te ontruimen. Dat gebeurde op gewelddadige wijze, waarbij 3 mensen werden gearresteerd. Als reactie daarop gingen duizenden mensen op 25 april – de herdenkingsdag van de Anjer Revolutie van 1974 tegen het fascistische regiem – de straat op om de school weer te bezetten. De dag erna ontruimde de politie het gebouw voor de tweede keer en bracht daarbij grote vernielingen aan aan de bouwtechnische struktuur.

Es.Col.A begon in april 2011 met de bezetting van het gebouw dat 5 jaar had leeg gestaan. De school staat in de arme wijk Alto da Fontinha.
Een groep jonge burgers bezette het gebouw om het weer een educatieve funktie te geven. Ze begonnen met het geven van muziekles aan de kinderen in de buurt en zorgden voor boeken en speelgoed. Verder werden er af en toe bijeenkomsten gehouden met buurtbewoners.

duitse soli escola

Breed gedragen

Het project was succesvol en ging een eigen leven leiden. Er werden talloze activiteiten opgestart en steeds meer mensen deden mee.
De zelfbestuurde school bood een breed scala van sociale, culturele en educatieve activiteiten aan jong en oud. Daaronder kookvaardigheden, theaterspel, filmvertoningen, muzieklessen, yoga, lezingen en fiets-workshops. Iedereen kan mee doen door zelf iets te beginnen. Een maand na de ingebruikname werd het gebouw ontruimd omdat er plannen zouden zijn om op die plek andere bouwprojecten te starten. Door het directe belang van de buurtbewoners bij het zelfbestuurde Es.Col.A project groeide de weerstand hiertegen enorm. Geconfronteerd met die druk verleende de burgemeester het project een tijdelijk leas-contract. Voor zolang het duurde…

Het gebouw is er nu niet meer, maar het idee leeft meer dan ooit. Buiten op straat bij de voormalige school en zelfs voor het gemeentehuis worden veelvuldig vergaderingen en workshops gehouden. Zelfs in de rest van Portugal is men geïnspireerd geraakt door het project. In solidariteit met Es.Col.A zijn er twee inititiatieven opgestart. In Coimbra werd op 25 april een vergeten veldje omgevormd tot de “Tuinen van April”. In een dag tijd en in de stromende regen werd het veld schoongemaakt en werd er gezaaid. Op dezelfde dag werd in Lissabon een leegstaand huis gekraakt waar men ook allerlei activiteiten wil opstarten.

Occupy-beweging

Es.CoL.A deelt veel van haar ideeën met de wereldwijde Occupy-beweging. In de woorden van een van de Es.Col.A-leden: “Es.Col.A is van plan om door te gaan met haar activiteiten en wil mogelijk maken dat het idee erachter groeit en zich in de hele samenleving verspreidt. De discussie die wij aansturen gaat veel verder dan het gebruikelijke kader van een sociaal project. Het gaat uit van het creëeren van alternatieve manieren waarop mensen ruimtes in hun omgeving op zelfbestuurde wijze in gebruik kunnen nemen. Het is een vorm van direct burgerschap gebaseerd op autonome en gelijkwaardige organisatie. Het is gericht tegen de conformistsche houding die bepaalde manieren van leven accepteert die zijn opgelegd door een niet-vertegenwoordigde bestuursmacht. Het is een poging om het pad naar een nieuwe sociaal organisatorisch paradigma vrij te maken.”

solidaiteit_madrid_escola

Spaanse solidariteit op 6 mei

Behalve de solidaire acties in Portugal, wordt Es.Col.A ook gesteund in het buitenland. Zo is er op 6 mei in Madrid een grote solidariteitsbijeenkomst gehouden.

Meer lezen:
– “26.4: Es.Col.A (Porto, PT) evicted again;
– “
[Oporto] A Escola da Fontinha ha sido desalojada

– “Es.Col.A”