Ga naar de inhoud

Audio: de Navo en de economie

 Op vrijdag 6 februari hield prof. Kees van der Pijl een lezing over onder meer de culturele achtergronden van de NAVO. De Bijeenkomst werd georganiseerd door het Haags VredesPlatform. Download/beluister de lezing (MP3) Politicoloog Kees van der Pijl is hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Sussex in Engeland. In zijn nieuwste boek Global … Continued

1 min leestijd
Placeholder image


Op vrijdag 6 februari hield prof. Kees van der Pijl een lezing over onder meer de culturele achtergronden van de NAVO. De Bijeenkomst werd georganiseerd door het Haags VredesPlatform.

Download/beluister de lezing (MP3)

Politicoloog Kees van der Pijl is hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Sussex in Engeland. In zijn nieuwste boek Global rivalries, from the cold war to Iraq, (Wereldwijde wedijver, van de Koude Oorlog tot Irak), geeft hij een intrigerende analyse van de internationale betrekkingen. Een gelijkaardige analyse kan hij maken over de soms tegenstrijdige belangen binnen de NAVO. Over de doelstellingen van een zestig jaar oud verdrag, dat zich na de koude oorlog steeds meer op wereldhegemonie gaat richten, ontstaat meer en meer interne discussie. Zijn de leden alleen maar klanten van de wapenindustrie? Is de NATO wel een eenheid, nu er ook ‘koloniale’ belangen een rol spelen als de ‘bescherming van de energievoorraad’? En vooral: Zekere generaals solliciteren met een strategisch rapport naar de rol van de NATO om als supranationale politiemacht op te treden, ook bij binnenlandse conflicten en bij grensbewaking.
 
(Opname en © foto 2009 Boyd Noorda Socia Media )