Ga naar de inhoud

27 september: demonstratie tegen dakloos maken van vluchtelingen

27 september: demonstratie tegen dakloos maken van vluchtelingen Spandoek op eerder protest. Uit protest tegen het dakloos maken van vluchtelingen zonder papieren organiseert de zelforganisatie “Vluchtelingen op straat” op 27 september een demonstratie in Den Haag, in samenwerking met de steungroepen STIL en PRIME. “Wij willen de aandacht vestigen op het feit dat het beleid … Continued

2 min leestijd
Placeholder image

Spandoek op eerder protest.

Uit protest tegen het dakloos maken van vluchtelingen zonder papieren organiseert de zelforganisatie “Vluchtelingen op straat” op 27 september een demonstratie in Den Haag, in samenwerking met de steungroepen STIL en PRIME. “Wij willen de aandacht vestigen op het feit dat het beleid van de regering mensen dwingt tot een uitzichtloos leven op straat, zonder onderdak, hulp, eten, etc. Wij kunnen zelfs niet in de daklozenopvang terecht”, stellen de vluchtelingen in hun actie-oproep. Doorbraak roept iedereen op om aan de demonstratie deel te nemen.

Demonstratie
Dinsdag 27 september, 13:00 uur
Spuiplein, Den Haag

Onder druk van het kabinet Bruin I sluiten meer en meer gemeenten mensen zonder verblijfsrecht uit van de lokale daklozenopvang. Ook daklozen met verblijfsrecht of de Nederlandse nationaliteit worden keihard aangepakt door de overheid. In Rotterdam moeten ze zelfs bingoën voor een slaapplek. Als het voor “legalen” al zo moeilijk is om een slaapplek te krijgen, dan is het duidelijk dat mensen zonder papieren nog minder kans maken bij daklozenopvanginstellingen. Veel vluchtelingen zien zich dan ook gedwongen om op straat te leven en in de open lucht te overnachten, bijvoorbeeld in een park of in een portiek.

Om een vuist te maken tegen het keiharde uitsluitingsbeleid is de afgelopen zomer de groep “Vluchtelingen op straat” opgericht. “Wij kwamen als vluchtelingen naar Nederland. We zijn hier op straat gezet door de overheid, terwijl we niet mogen werken. We kunnen ook niet terugkeren, omdat ons land onveilig is en/of omdat we geen reisdocumenten kunnen krijgen. Sinds half juni kunnen we niet meer in de daklozenopvang terecht”, aldus de verklaring van de vluchtelingen. De zelforganisatie demonstreerde op 5 juli voor het eerst, in Utrecht. “De afgelopen 6 maanden hebben in Utrecht alleen al meer dan 150 mensen een beroep gedaan op STIL, omdat ze uit asielzoekerscentra, vreemdelingenbewaringcentra en vrijheidsbeperkende locaties zijn gegooid”, stelden ze in de oproep voor die demonstratie. Een deel van de vluchtelingen uit de zelforganisatie komt uit Somalië, een land in totale chaos en vol geweld en honger. Het is een grof schandaal dat Bruin I desondanks Somalische vluchtelingen blijft deporteren, en – als dat niet lukt – op straat blijft gooien.

“Vluchtelingen op straat” heeft hard geld nodig. Donaties zijn welkom op rekeningnummer 5756118 t.n.v. Stichting Lauw-Recht te Utrecht o.v.v. “actie 27/9”.

Harry Westerink