Ga naar de inhoud

23 april: Partner van Europa: Vloek of zegen voor de Afrikaanse boer?

DEBATAVOND in LUX – 23 april 2009
Toegang gratis

2 min leestijd
Placeholder image

Partner van Europa
Vloek of zegen voor de Afrikaanse boer?

Kippenbouten, melkpoeder en blikjes tomaten-puree: goedkope producten uit de Europese Unie die hun weg vinden naar de markten in ontwikkelings-landen. En als het aan de EU ligt, blijft het daar niet bij. Sinds 2001 onderhandelt de Europese Unie -onder het motto geen hulp, maar handel- met 76 ontwikkelings-landen over uitgebreide vrijhandels-verdragen.
Deze zogenaamde Economische Partnerschaps Akkoorden (EPA’s) ondervinden echter steeds meer kritiek. Open grenzen betekent immers ook meer concurrentie. Hoe kunnen de kleinschalige boeren en boerinnen in ontwikkelingslanden concurreren met de grootschalige- en in sommige gevallen gesubsidieerde-  boeren in de Europese Unie?  En hoe kan er inhoud worden geven aan het begrip partnerschap tussen zulke ongelijke spelers?
Dit zijn de kernvragen die in het debat aan de orde worden gesteld. Vrijhandel als instrument voor ontwikkeling versus vrijhandel als bedreiging voor lokale markten. Een zwart-wit stelling met het begrip partnerschap in het ongemakkelijke midden.
Sprekers uit Afrika belichten hun kant van de zaak. Vertegenwoordigers van de LTO en NMV gaan in op het Europese beleid.

Sprekers
George Osei-Bimpeh
Programma coordinator van Social Enterprise Development Foundation (SEND) te Ghana.
Send komt op voor de kleine landbouwproducent in de armere gebieden van Ghana. Hij deed ook onderzoek naar het effect van vrijhandel op de levensonderhoud van vrouwen in Ghana.

Harruna Alhaji Ibraimah
Dorpsleider van Kpembe, een dorpsgemeenschap in noordelijk Ghana. Hij is een kleinschalige producent van rijst en tomaten en komt op voor het belang van lokale producenten.

Patrick Byaruhanga
Melkveehouder in Mbarara District in Oeganda. Mbarara is het ‘zuivelcentrum’ van Oeganda.

Dr. Geoffrey Bakunda
Oprichter en politiek analist van het African Centre for Trade and Development (ACTADE), Oeganda. Deze locale NGO houdt de vinger aan de pols van de handelspolitiek en wisselt informatie uit van ‘boven naar beneden’.

Hans Geurts
Vertegenwoordigt de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV)

Klaas Johan Osinga
Vertegenwoordigt de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO)
Stefan Verwer
Gespreksleider, directeur van Lokaal Mondiaal

19:30 Lux, Marienburg 38 Nijmegen, (website)