Ga naar de inhoud

Meer Commons, meer stad (Den Haag)

info@commonslabdenhaag.nl
Datum:
26-03-2020
-
Aanvang:
02:00

Lezing en workshops MET COMMONS MEER STAD

Hoe versterkt Den Haag collectieve vormen van duurzaam leven en produceren?

Kom je laten inspireren door commons-expert Michel Bauwens, Haagse èn internationale voorbeelden en werk samen met commoners, politiek en ambtelijk Den Haag aan de stad van morgen! Na een lezing van Michel Bauwens zijn er discussies en diverse workshops over gemeentelijk vastgoed, mobiliteit, energie en voedsel aan de hand van concrete Haagse voorbeelden.

Michel Bauwens is oprichter van het commons-netwerk P2P Foundation, een wereldwijde groep onderzoekers die werken aan peer-to-productie, governance en eigendom op basis van commons. In zijn lezing gaat Bauwens in op historische en eigentijdse commons, hun waarde voor de stad en wat we in Den Haag kunnen leren van recente voorbeelden in België en elders.

In Den Haag zijn veel voorbeelden te vinden van mensen die zelf hun woningen, werkruimtes, energie, zorg, vervoer of voedsel regelen. Denk aan (onder andere) Lekker Nassûh, Spinozahof, de Groene Regentes, de Besturing en de Waterspin, Coper Deelt, Woonvereniging Roggeveenstraat, Groene Mient. In een ‘common’ (in het Nederlands: ‘meent’) bepalen de deelnemers zelf de regels en de ‘winst’ komt toe aan alle betrokkenen.

De meent is een oude naam voor gemeenschappelijk goed en het gezamenlijk beheer daarvan. Deze benadering staat centraal in de opkomende coöperatieve beweging, die streeft naar een eerlijke en duurzame samenleving waarin creativiteit, innovatiedrift en productiviteit bijdragen aan waarde-creatie in de stad. Dat bewoners op deze wijze samen veel nieuwe harde èn zachte, economische én sociale waarde kunnen creëren blijkt uit recente voorbeelden in Barcelona, Amsterdam en Gent.

Toegang gratis
Meer info: www.commonslabdenhaag.nl