Ga naar de inhoud

Manifestatie solidariteit Griekenland

Datum:
21-06-2015
-
Aanvang:
02:00

Zondag 21 juni, 14:00 Dam, Amsterdam, manifestatie steun aan Griekenland in de strijd tegen Dijsselbloem en de neoliberale Trojka (English below)

Solidariteit met het Griekse Volk!

Geen bezuinigingsakkoord met de Eurogroep!
Nee tegen de bedreigingen door de Eurogroep!

Deze dagen wordt een akkoord gesloten tussen de Griekse regering en de Eurogroep. Dit akkoord zal niet het resultaat zijn van onderhandelingen tussen gelijkwaardige partners, maar het resultaat van brute maandenlange chantages door de Eurogroep tegen de Griekse regering.

Het Griekse volk heeft de laatste jaren ondragelijke bezuinigingen doorgemaakt onder het bewind van de Troijka (EU, ECB, IMF). De vorige regeringen (rechts en sociaaldemocraten) hebben ‘het herstel’ programma zonder weerstand geaccepteerd. Dit heeft het volk naar armoede geleid en het is ook inefficiënt gebleken.

26% werklozen (51% jongeren) en miljoenen mensen zonder gezondheidszorg. Bovendien een vernietigde economie en een BNP dat nog steeds verder krimpt. Vaak wordt de waarheid door de mainstream media verborgen: 92% van de zogenaamde hulp aan Griekenland ging naar de schuldeisers (voornamelijk Duitse en Franse banken). Later hebben de leden van de Eurogroep via het PSI de schulden aan privé investeerders en banken doorgeschoven naar de Europese belastingbetaler. Op deze manier heeft de Eurogroep voor de tweede keer de banken gered en niet de Grieken zoals telkens gesuggereerd wordt.

Nu dwingen ze de Griekse regering tot nog meer bezuinigingen en doorvoeren van een neoliberaal programma. De Griekse regering heeft, na de eerste volksvriendelijke regelingen (wetsvoorstel voor armen, bescherming van de eerste woning tegen veilingen, en weer openen van de publieke televisie), nu toch de totale schuld geaccepteerd. Ze heeft ook de privatiseringen geaccepteerd en de verhoging van de BTW, ze gaat ook door met de “onderhandelingen’ waarin ze meer en meer aan de Euro-eisen toegeeft.

De leden van de Eurogroep, vragen nu om nog meer verhoging en uitbreiding van BTW, nog meer verlaging van de pensioenen, doorgaan met privatiseringen en doorgaan met het afschaffen van cao’s. Ze sluiten bewust de ogen voor de dringende noodzaak van een humanitair programma. Ze vertreden onbeschaamd de democratie in het land waar deze geboren is.

Het Griekse volk kan niet tegen nog meer bezuinigingen. Het heeft de solidariteit van de bevolking van Europa nodig, nu meer dan ooit.

Kom naar de Dam op 21 juni, om 14.00 uur!
Voor solidariteit met het Griekse volk, tegen de chantage door de Eurogroep.

Zeg NEE tegen de bezuinigingen! Mensen boven winst!