Ga naar de inhoud

Lezing Mei 68

Datum:
27-05-2018
-
Aanvang:
01:00

Deze maand is het precies vijftig jaar geleden dat in Parijs de vlam in de pan sloeg. Arbeiders en studenten trokken zij aan zij op, heel Parijs werd een slagveld, mei ’68 was een feit. Even leek het erop dat de Vijfde Republiek ten val zou komen. 1968 was sowieso een woelig jaar, getuige het boek “1968, you say you want a revolution” van journalist Roel Janssen.

In het kader van de programmareeks 1968-2018 zal Roel Janssen deze zondag een lezing houden over de betekenis van mei ’68. Vrijwel iedereen is het er wel over eens dat de gebeurtenissen ingrijpende gevolgen hebben gehad voor bijna alle onderdelen van de (westerse) samenleving, maar daarmee houdt de overeenstemming ook wel weer op. Want sommigen bewieroken mei ’68 nog steeds als het startsein van een periode van vrijheid op vrijwel alle mogelijke gebieden, terwijl anderen er het begin in ontwaren van het verval van traditionele normen en waarden, en van de ondergang van de natiestaat.

Een andere vraag is of mei ’68 nog steeds een lichtend voorbeeld is voor de huidige generatie revolutionairen en activisten, of dat de roem van deze episode eerder een blok aan het been is van degenen die anno 2018 voor een rechtvaardiger maatschappij strijden? Over deze vraag gaan we in het tweede deel van het programma van gedachten wisselen met twee vertegenwoordigers van deze generatie.

Zondag 27 mei
Paradiso, kleine zaal
Open: 12.45 uur
Aanvang: 13.00 uur
Entree: €3,- incl. daglidmaatschaap
Kaartverkoop alleen aan de deur