Ga naar de inhoud

lezing en muziek over Sacco en Vanzetti

Datum:
24-09-2022
-
Aanvang:
08:00

De “anarcho-publicist” Kees Stad geeft op 24 september in de Leidse Vrijplaats een lezing over Sacco en Vanzetti, twee wereldberoemde anarchistische activisten uit het begin van de vorige eeuw. “Exact 95 jaar geleden werden beiden in de Verenigde Staten na valse beschuldigingen ter dood gebracht. Het schijnproces leidde tot felle internationale kritiek: jaren van massale solidariteitsprotesten volgden, zowel in Amerika zelf als in Europa. Honderdduizenden mensen namen hieraan deel. Ook in Nederland gingen duizenden de straat op en in staking.”

De oproeptekst vervolgt met: “Kees Stad vertelt de geschiedenis van de veroordeling en de executie van de twee Italiaanse immigranten en verhaalt over de wereldwijde solidariteitsbeweging. Ook zal Stad parallellen trekken met het heden.

De invloedrijke Amerikaanse folkzanger Woody Guthrie schreef in 1947 negen songs over de zaak van Nicola Sacco en Bartolomeo Vanzetti. Peter Storm, schrijver en muzikant, vertolkt tijdens de lezing een aantal van de songs.

Zaterdag 24 september
Vanaf 20:00 uur
Resistor
Vrijplaats, Middelstegracht 36, Leiden
Facebook

De Leidse connectie is er ook; kunstenaar Chris Lebeau eerde de twee anarchisten in 1929, twee jaar na hun executie, met een grote muurschildering in de Leidse Oud Katholieke Kerk aan de Zoeterwoudsesingel. Hierover zal een filmpje vertoond worden.”

Harry Westerink