Ga naar de inhoud

Lezing en informatie over Marinus van der Lubbe

Datum:
16-02-2018
-
Aanvang:
09:00

Op vrijdag 16 februari organiseert Vrijplaats Leiden een lezing en informatiebijeenkomst over Marinus van der Lubbe (Leiden, 13 januari 1909 – Leipzig, 10 januari 1934), de communist die ter dood werd veroordeeld als aanstichter van de brand van het Duitse parlementsgebouw (Der Reichstag) in Berlijn op 27 februari 1933.

“Hij was het eerste Nederlandse nazislachtoffer. Zijn daad en zijn dood hadden in Duitsland, in Nederland en internationaal enorme gevolgen: de nazi’s wonnen een week later de Duitse verkiezingen, en onder meer Nobelprijswinnaar Albert Einstein nam door de brand en het proces tegen Van der Lubbe stelling tegen de nazi’s”, aldus Wikipedia. Maar klopt dat verhaal wel helemaal?

Marinus van der Lubbe was ooit werkzaam in de Tieleman & Dros-fabriek waarin nu Vrijplaats Leiden is gevestigd en Doorbraak haar landelijke kantoor heeft. De perfecte setting voor biograaf Martin Schouten om te vertellen over het leven van Van der Lubbe. De avond wordt ingeleid door “dorpsoudste” Jos de Jong.

Eric Krebbers

Lezing en informatie over Marinus van der Lubbe
Vrijdag 16 februari Vanaf 21:00 uur
Vrijplaats Leiden Middelstegracht 36
Leiden