Ga naar de inhoud

Het demasqué van de journalistiek (Weg met de pers)

Datum:
30-10-2016
-
Aanvang:
01:00

Paradiso / Kelderfoyer

Zondag 30 oktober

Het demasqué van de journalistiek (Weg met de pers). Een programma in de reeks 1968-2018 Met medewerking van o.a. Pieter van den Blink en Stan van Houcke Aanleiding voor deze vijfde aflevering van 1968 – 2018 is het verschijnen van het boek The medium kills the message http://www.amboanthos.nl/boek/the-medium-kills-the-message/>van Pieter van den Blink.

Neerlandicus en journalist Pieter van den Blink legt in zijn boek ‘The medium kills the message’ hedendaagse journalistiek langs de meetlat. Informatie is steeds onmiddellijk beschikbaar en blijft dat vaak ook; sociale media hebben grote invloed op het maatschappelijk debat. Amusement speelt een rol in het verdienmodel van journalistieke media; journalisten zijn geheel vrijwillig een onderdeel van de ‘spektakelmaatschappij’ geworden. Hoe is de journalistieke boodschap hierdoor veranderd? Wat zijn de gevolgen voor het functioneren van de democratie. Van Der

Blink putte inspiratie voor zijn boek uit Pierre Bourdieu’s college over televisie uit 1996. De tekst hiervan is integraal aan zijn boek toegevoegd. Pieter van den Blink (1966) is schrijver en journalist. Hij werkte onder meer voor dagblad Trouw en Vrij Nederland, en was correspondent in Parijs voor diverse media. Stan van Houcke is een onafhankelijk journalist en blogger, voorheen werkzaam bij o.a. VPRO en het roemruchte Radio Stad. 1968 – 2018 is een programma over het heden bezien vanuit het verleden.

De onderwerpen van de eerdere edities waren Parijs mei 68 en de Amerikaanse verkiezingen, de Rote Armee Fraktion als media fenomeen, tegencultuur in Amsterdam, de pretentie en ambities van het zogenaamde ‘social design’. Het programma wordt gepresenteerd door Menno Grootveld en Peter Mertens.

Zaal open 13.00 uur / aanvang 13.30 uur Entree 3,- inclusief daglidmaatschap Kaartverkoop Alleen aan de zaal Programma met zitplaatsen.