Ga naar de inhoud

Film: Dat is Ons Huis!

Datum:
26-01-2018
-
Aanvang:
08:00

Vvrijdag, 26 januari vertoont Omslag tijdens de maandelijkse filmavond een bijzonder inspirerende documentaire over betaalbaar en solidair huurwonen in collectieve panden: ‘Das is undere Haus’. De film gaat over het Mietshäuser Syndikat in Duitsland: een netwerk van groepen die collectief een gebouw kopen, en daar als individu hun woon- en/of werktuimte huren tegen een sociale huur. Het collectief blijft eigenaar. Op de huur wordt een solidariteitsbijdrage betaald, waaruit nieuwe groepen ondersteuning kunnen krijgen. Zo kan steeds meer vastgoed worden vrijgekocht van de markt en groeit de solidariteit tussen de afzonderlijke panden.

De film (uit 2016) gaat over theorie en praktijk van collectief, betaalbaar en solidair wonen. De aanpak van MHS wordt duidelijk uitgelegd: aankoop en financiering, medefinanciering, zelforganisatie, zelfbeheer, oprichten van een pandcoöperatie, (achterstallig) onderhoud, besluitvorming etc.. Ook komen bewoners/mede-eigenaren van verschilllende grote en kleinere panden aan het woord.

De woningmarkt in Nederland is op veel punten vergelijkbaar met die in Duitsland. In 2015 werd VrijCoop opgericht, een initiatief dat de kansen en mogelijkheden van het Mietshäuser Syndikat wil onderzoeken en zo mogelijk ook in Nederland introduceren. VrijCoop stelt: ,,Vastgoed hoort thuis binnen een solidaire economie onder het beheer van bewoners en gebruikers.”

VrijCoop verzorgde zeer recent ook de Nederlandse ondertiteling van de film. Lengte: ruim een uur.

De vertoning bij Omslag start om 20:00 uur. Vanaf 19:30 staat er verse koffie en thee klaar. Van bezoekers vragen we een vrijwillige bijdrage (richtprijs 5 auro).

Locatie: Hoogstraat 301a, Eindhoven (in het Kloosterhof van Gestel).

Na de film is er een nagesprek. Meer over deze film: http://www.omslag.nl/bios.html#26januari2018

U bent welkom. Vooraf aanmelden is nodig, via: 040-2930295 of per e-mail: omslag@omslag.nl

Met vriendelijke groet, namens het Omslag-team,

Marta Resink

— Omslag – Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
Hoogstraat 301-A – 5654 NB Eindhoven
T 040-2910295
E omslag@omslag.nl
W http://www.omslag.nl