Ga naar de inhoud

Fiets mee in alternatieve Giro d´Italia

Datum:
10-03-2018
-
Aanvang:
01:00

RELOCATE THE RACE
Fiets mee op 10 maart in alternatieve Giro d’Italia in Den Haag

https://t.co/O7P7stAZm0

Zaterdag 10 maart is door de internationale boycotbeweging uitgeroepen tot internationale actiedag. In diverse landen zullen die dag activiteiten plaatsvinden waarbij opgeroepen zal worden de Giro d’Italia 2018 begin mei niet in Israel te laten starten. ‘Relocate the race’, het verplaatsen van de proloog, is wel degelijk mogelijk: de organisatoren hebben sinds eind vorig jaar een ‘Plan B’ klaarliggen.

In mei 2018 herdenkt het Palestijnse volk de etnische zuivering (Nakba) die 70 jaar geleden tegen hen begon: Tachtig procent van de Palestijnse bevolking, dat is ruim 750.000 mensen, werd verdreven en zo’n 500 Palestijnse dorpen werden met de grond gelijk gemaakt. Vele oorlogen later zijn er voor de Palestijnen nauwelijks nog bestaansmiddelen en grond over. Dagelijks vinden er razzia’s plaats in Palestijnse dorpen en steden, vaak met doden en gewonden tot gevolg. Om tegen die achtergrond een feestelijke wielerronde te starten getuigt van een grote ongevoeligheid en smakeloosheid. De organisatoren en sponsoren hebben er blijkbaar geen enkel probleem mee dat Israel dit wielerevenement gebruikt om het 70-jarig bestaan van zijn eigen staat luister bij te zetten met mooie beelden van het land dat het van de Palestijnen heeft geroofd. Met deze PR stunt wordt de wielersport ingezet om etnische zuivering en onderdrukking van Palestijnen weg te moffelen in fietslawaai.

Ook het Diensten en Onderzoek Centrum Palestina (docP) doet mee aan de internationale protestdag en organiseert een alternatieve en demonstratieve fietstocht in Den Haag onder de naam “Relocate the race”. Het startsein voor deze alternatieve Giro wordt om 13.00 uur gegeven op het Plein voor het gebouw van de Tweede Kamer. De route voert langs het Internationaal Strafhof en het Vredespaleis. De actie zal om 15.00 uur bij de Tweede Kamer afgesloten worden.

Fiets je mee om op te komen voor de rechten van de Palestijnen?

  • Meld je dan z.s.m. aan bijsecretariaat@docp.nl met je naam, emailadres en telefoonnummer. Uiterlijk begin maart ontvang je meer informatie over deze demonstratieve fietstocht;
  • Heb je een ov-kaart, zet er dan eenov-fietsop en leen er eventueel ook één voor een ander;
  • Woon je in Den Haag en heb je een extra fiets beschikbaar? Laat ons dit dan ook even weten;
  • Neem als het regent regenkleding mee!.


Geef bij je aanmelding bijsecretariaat@docp.nlook aan of je zelf wel of niet met een fiets komt en of je eventueel een extra (ov)fiets hebt. Wij willen graag weten over hoeveel (extra) fietsen we kunnen beschikken, zodat we goed kunnen regelen dat er voor iedere deelnemer een fiets beschikbaar is. 

Kan je niet meedoen, maar wil je wel een fietser sponsoren: maak dan 6 euro (meer mag natuurlijk ook) over via de link ‘Doneren”. Alle donaties die tot 10 maart binnenkomen zijn bestemd voor deze sponsoractie.