Ga naar de inhoud

Demonstratie ‘Justice for Mitch Henriquez’

Datum:
16-12-2017
-
Aanvang:
01:00

Op zaterdag 16 december organiseren verschillende organisaties samen van 13:00 – 17.00u op initiatief van Movement X een demonstratie tegen politiegeweld. Aanleiding voor deze demonstratie is de verwachte strafeis in de zaak Mitch Henriquez op 21 december. Ook de familie van Mitch Henriquez is aanwezig tijdens de demonstratie. Dit is de eerste demonstratie waarbij zij zich aansluiten en zich laten horen sinds de dood van Mitch Henriquez. Movement X, Controle Alt Delete en de organisaties die zich achter dit initiatief scharen, eisen gerechtigheid voor Mitch Henriquez en zijn nabestaanden.

Vrijspraak agenten dreigt
Op dit moment zijn drie van de vijf agenten al vrijgesproken. Het OM stuurt aan op vrijspreken van de laatste twee agenten omdat zij al veel geleden zouden hebben en Mitch Henriquez zou zijn overleden aan een hartstilstand. Voor Movement X, Control Alt Delete en veel burgers is het een feit: deze vijf agenten hebben de dood van Mitch Henriquez veroorzaakt. Hij kreeg een nekklem, pepperspray in zijn gezicht gewreven, een stomp in zijn gezicht en zijn strottehoofd werd gebroken. In deze zaak zijn tot op heden geen excuses aangeboden voor de doodslag van Mitch Henriquez, is geen schuld bekend en is er geen straf opgelegd aan de daders. Sterker nog: na een periode van verlof kunnen deze agenten straks weer aan het werk.

We eisen dat de betrokken agenten bestraft worden voor hun daden. Zij die zich schuldig maken aan politiegeweld mogen niet vrijuit gaan. We moeten onszelf verenigen om dit statement te maken voordat de zitting plaatsvindt. We moeten laten zien dat we deze straffeloosheid niet accepteren en dat we bereid zijn om actie te ondernemen om nog enige invloed uit te kunnen oefenen op de uiteindelijke uitspraak op 21 december.

Steun van familie en diverse organisaties
Onder meer de moeder van Mitch Henriquez en zijn neef zijn aanwezig tijdens de demonstratie en hebben eerder al openlijk hun steun uitgesproken aan dit initiatief. Daarnaast scharen verschillende organisaties zich achter deze demonstratie waaronder Controle Alt Delete, Comité 21 maart, Internationale Socialisten, Doorbraak, Revolutionaire Eenheid, Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina – SRP, Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands Indië, Stichting Soul Rebel Movement, Nederland Wordt Beter, Stop Blackface, platform Justice for Mitch Henriquez. Betuig je steun aan de nabestaanden van Mitch Henriquez en laat je stem horen om gedoogd politiegeweld te stoppen!

Programma
De demonstratie start op de Koekamp en voert sympathisanten langs het Vredespaleis en terug waarna verschillende sprekers aan het woord komen rond het thema politiegeweld en etnisch profileren. Sprekers zijn onder meer: Elvin Rigters (host), Alex Dijkhoff (neef Mitch Henriquez), Daryll Landbrug, Naomie Pieter, So Rayatsour, Sarita Bajnath, Said Roustayar, Dionne Abdoelhafiezkhan en Cemil Yilmaz (Control Alt Delete).

Meer informatie is te vinden in het facebook event van Movement X.