Ga naar de inhoud

Cycling Gaza in NL

Datum:
24-07-2015
-
Aanvang:
08:00

Van vrijdag 24 tot zondag 26 juli fietst een internationaal gezelschap van 50 renners onder het motto Cycling4Gaza van Alkmaar naar Den Haag. Doel van de tocht is om fondsen te werven voor professionele hulp aan mentaal beschadigde kinderen in Gaza. Unicef schat dat 373.000 getraumatiseerde kinderen in Gaza urgente psychosociale hulp behoeven. In de door drie oorlogen zwaar getroffen Gazastrook is dergelijke hulp echter amper beschikbaar. Een speciaal op kinderen gericht project van het Palestine Children’s Relief Fund (PCRF) moet daar verandering in brengen. Cycling4Gaza heeft de financiering van dit project tot doelstelling voor 2015 gekozen.  

Cycling4Gaza werd in 2009 opgericht, en is toe aan zijn zevende jaarlijkse fietstocht, voor het eerst in Nederland. In zijn korte bestaan wist de organisatie € 1.25 miljoen bij elkaar te brengen voor urgente hulp aan Gaza. Van de dit jaar benodigde € 265.000 is inmiddels tweederde bijeen gebracht. De organisatie hoopt dat publiciteit en initiatieven rond de ‘Driedaagse voor Gaza’ het restant binnen bereik brengen.  

De 50 renners zijn afkomstig uit alle windstreken, waaronder Palestina en Nederland, en variëren in leeftijd van 14 tot 68 jaar. Zij vertrekken vrijdagochtend om 09.00 uur uit Alkmaar, en worden – na overnachtingen in Naarden en Utrecht – zondag om 16.00 uur verwacht in Den Haag. In Gouda kunnen sympathisanten zich om 14.00 uur aansluiten voor het laatste traject. Op Facebook wordt door de organisatie over het exacte programma gecommuniceerd.  

In Den Haag is de eindstreep getrokken bij het Internationaal Strafhof. Cycling4Gaza wil hiermee de aandacht van de wereld vestigen op de voortdurende illegale Israëlische blokkade van Gaza, en op de verwoestingen die Israël een jaar geleden met een 51-daagse campagne in de kleine landstrook aanrichtte. Zondag is het precies een maand geleden dat Palestina bij het Strafhof een klacht tegen Israël indiende.  

Meer informatie: – website van Cycling4Gaza:  http://cycling4gaza.com/ – Cycling4Gaza op Facebook:  https://www.facebook.com/cycling4gaza – artikel op website DocP, 21 juli, Nederlandstalig:  http://www.docp.nl/cycling4gaza-verdient-ieders-steun/ – artikel op weblog Mondoweiss, 20 juli, Engelstalig: http://mondoweiss.net/2015/07/cycling4gaza-heads-hague – Palestine Children’s Relief Fund:  http://tinyurl.com/pwpq975 Cycling4Gaza, 23 juli 2015