Ga naar de inhoud

Boekpresentatie Arbeidersbestaan Deel V Jacques Giele

Datum:
01-02-2019
-
Aanvang:
03:30

Presentatie Arbeidersbestaan. Deel V Verzamelde Artikelen Jacques Giele

Vrijdag 1 februari 2019, aanvang 15:30 uur

IISG Cruquiusweg 31. Amsterdam.

In deze bundel gaat het voornamelijk om de gewone Nederlander in de 2e helft van de 19e eeuw. In de geschiedschrijving werd weinig aandacht besteed aan de niet-burgerlijke klasse. Hoe gewone mensen leefden, dachten, hoe ze zich voelden, wie ze waren; of wat ze met ons te maken hebben. Daar weten we nauwelijks iets van. En waarom niet? Omdat onze beschaving een burgermanscultuur is van mensen met opgetrokken neuzen, vermanende vingertjes en veel kapsones.
Hier zijn voor het eerst Gieles artikelen over de leefwereld van arbeiders en werklieden bij elkaar gezet en kun je zien hoe de leden van de onderklasse werkten, leefden en dachten. De inleiding van Johan Frieswijk toont het onderlinge verband van de teksten. De oorspronkelijke publikaties van meer dan veertig jaar geleden hebben niets aan waarde èn actualiteit ingeboet.

Programma

1. Opening
2. Marten Buschman gaat in op het vijfde deel van de verzamelde artikelen van Jacques Giele en bespreekt kort de reeds verschenen en nog geplande delen.
3. Johan Frieswijk schreef de inleiding bij Arbeidersbestaan. Hij bespreekt het unieke van Jacques geschiedenisonderzoek.

4. Jantine Oldersma zal spreken over ‘Reflecties op Arbeidersbestaan van Jacques Giele naar Oom Derk’.

5. Discussie over huidig belang van historisch onderzoek naar arbeidersbestaan n.a.v. de voorgaande bijdrages.

6. Uitreiking eerste exemplaar aan van het boek.Na afloop een hapje en een drankje en natuurlijk de gelegenheid het boek bij de uitgever in te zien en aan te schaffen.

Jacques J. Giele Arbeidersbestaan Deel V van de verzamelde werken van Jacques J. Giele. Utrecht, Kelderuitgeverij, 2019. geïll. 206 blz. €17,50.

In verband met de catering graag aanmelden bij kelderuitgeverij@xs4all.nl “>www.kelderuitgeverij.nl