Ga naar de inhoud

Boekpresentatie Anarchisme in de Lage Landen

Datum:
08-09-2017
-
Aanvang:
05:00

Waar: Fort van Sjakoo, Jodenbreestraat 24, Amsterdam, Netherlands
Wanneer: 08/09/2017 – 17:00

Boekpresentatie Fort van Sjakoo: Anarchisme in de Lage Landen door Thom Holterman

Deze vrijdag is de feestelijke presentatie van de meest recente uitgave van Kelderuitgeverij en je bent van harte uitgenodigd. Thom Holterman schetst in dit boek vijf portretten van Nederlandse anarchisten, zet hun ideeën uiteen en bespreekt vervolgens vijf libertair georiënteerde  bewegingen aan de hand van hun woordvoerders. Daarmee wordt een ruime eeuw anarchisme in de lage landen bestreken, maar loopt door tot in het heden.

Het anarchisme is van alle tijden. Het is en blijft een stimulans voor de autonome vrije geest. Het anarchisme is geen vastomlijnd stelsel maar een libertair potentieel dat in haar verschillende vormen een groot aantal personen geïnspireerd heeft. Zo vind je ook bij voorlopers als Spinoza en Erasmus libertaire gedachten.

Hoe het anarchisme ook wordt uitgewerkt, de libertaire gedachten kennen een aantal constanten, vaste punten die het kenmerken en die steeds terugkeren; punten als de vrije gedachte en de vrije organisatie.
Anarchisme is een kritische en subversieve kracht gericht tegen de gevestigde orde en tegelijkertijd is het een opbouwende kracht voor een andere, een libertaire orde. Je kunt hierin een kritisch potentieel en een creatief of constructief potentieel onderscheiden, die niet los van elkaar staan.
Op eenzelfde wijze kun je naar het recht kijken, in kritisch, subversief opzicht en in constructief opzicht. Zo werkt de auteur het begrip libertair recht uit. Hij laat zien dat de afspraken die mensen onderling maken om tot samenwerking te komen van een andere orde zijn dan de wetten die ons door de staat worden opgelegd.

Thom Holterman en Marius de Geus houden een korte inleiding, ondersteund door muziek van Rymke en Weia en daarna is er een hapje en drankje. Inkom is gratis.

Thom Holterman is onder andere oprichter van ‘De Nieuwe Generatie’ en de drijvende kracht achter de website Libertaire orde (https://libertaireorde.wordpress.com/). Hij heeft tientallen publicaties in diverse talen op zijn naam staan en is redacteur van het Anarchistisch tijdschrift De As (https://www.tijdschrift-de-as.nl/).

Er is inmiddels ook al een recensie verschenen over dit boek op Global info: https://www.globalinfo.nl/Recensies-enzo/boekbespreking-anarchisme-in-de…

Kelderuitgeverij staat erom bekend dat ze niet meer verkrijgbare teksten opgraven uit de archieven van de geschiedenis. Zie voor meer informatie en voor wat ze nog meer opnieuw uit de vergetelheid hebben gehaald www.kelderuitgeverij.nl