Ga naar de inhoud

Actie tegen verkoop sociale huurwoningen

Datum:
01-03-2019
-
Aanvang:
04:00

1 maart: Kom in actie tegen verkoop van sociale huurwoningen

De BPW roept iedereen op om de acties tegen de verkoop van sociale huurwoningen in Amsterdam te steunen. Eerst word er jarenlang veel te veel sociale huur verkocht dan ontstaat er grote schaarste. Nu beginnen politici en verhuurders als Ymere over de schaarste ‘eerlijk’ verdelen en pleiten voor nog meer flexhuurcontracten. Trap er niet in. Stop verkoop sociale huur nu! Wees solidair en kom naar de bewonersactie op 1 maart. Lees hieronder het persbericht.

Persbericht / persuitnodiging van Bewonerscommissie Olympia

Op 1 maart wordt er om 16:00 uur een grote protestactie gehouden tegen de verkoop van sociale huurwoningen. De nitiatiefnemers zijn Bewonerscommissie Olympia en Huurdersbelang Zuid, ze worden ondersteund door de Huurders Ymere Amsterdam (HYA). De initiatiefnemers zijn boos en strijdbaar en hebben een grootschalige actie opgezet. ‘We laten ons niet meer opzij zetten’

De bewoners zijn zo boos omdat woningcorporatie Ymere sociale huurwoningen blijft verkopen in het complex Olympia in Oud Zuid in Amsterdam en daarmee met hen gemaakte afspraken schendt. Volgens de bewoners was de afspraak dat Ymere maximaal 49 procent van de 558 woningen in het complex zou verkopen. De corporatie ontkent dit. Nu is hun besluit om door te gaan met de verkoop van deze woningen van circa 45 vierkante meter totdat er nog 73 huurwoningen overblijven. Verkoopprijs is 325.000 euro

Hoge prijzen

Dit geval staat niet op zichzelf. De actie wordt ondersteund door bewonerscommissies en huurdersverenigingen die hetzelfde meemaken. Tegen alle afspraken in worden sociale huurwoningen verkocht voor hoge prijzen. In deze woningen komen nooit meer huurders te wonen. Zo verandert de stad in rap tempo.

In het coalitieakkoord van Amsterdam staat dat sociale huurwoningen alleen nog bij hoge uitzondering verkocht mogen worden. In de Samenwerkingsafspraken (tussen huurders, corporaties en gemeente) staat dat er in elk van de 22 buurten van Amsterdam minimaal 35% sociale huurwoningen zou moeten zijn. Toch verkoopt Ymere door, onder meer in de Stadionbuurt, waar minder dan 18 procent sociale huur over is.

Steun de stad

“Veel huurders zijn boos en bezorgd”, zegt Els Timmerman van Bewoners Vereniging Olympia. “Onze buurt gaat kapot. Wij laten ons niet meer opzij zetten. Daarom organiseren we ons in een poging het tij te keren. Steun de stad en kom ook!”

Wat? Actie, demonstratie, muziek en cabaret tegen verkoop sociale huurwoningen
Waar? Start om 16:00 bij het Olympiaweg 36-huis (kantoor van de bewonerscommissie) dan protestmars richting ….
Wanneer? Vrijdag 1 maart om 16:00 uur 

Deel het facebook event: Protest tegen verkoop

Meer informatie is op te vragen via stopverkoop@gmail.com.

Meer informatie over de actie kunt u ook vinden via www.huurdersbelangzuid.nl