Ga naar de inhoud

23/8 Wat doen tegen opmars rechtspopulisme (FvD)?

haagsemug@xs4all.nl
Datum:
23-08-2019
-
Aanvang:
07:30

De Haagse Mug nodigt uit oor de presentatie ¨Over de opkomst van rechtspopulisme in Nederland en wat daar tegen te doen¨ door Rob Mug en Alex de Jong (IIRE).
Het vindt plaats op vrijdagavond 23 augustus 2019 in boekenwinkel Opstand van 19:30 tot 21:30 uur (inloop 19u).

Als eerste bespreekt Rob Mug het boek ´Verloren Land – De zeven stappen van demokratie naar dictatuur´ van Ece Temelkuran dat gaat over de opmars van Erdohan in Turkije.
Temelkuran beschrijft achtereenvolgens: het opzetten van een beweging door Erdohan; het verstoren van de rede en het ondermijnen van de taal; hoe immoraliteit ´hot´ wordt; de ontmanteling van juridische en politieke meachanismen; het ontwerpen van de ´nieuwe´ burger; het gelach om de verschrikkingen; en de opbouw van een nieuw land.
In haar boek haalt ze ook soortgelijke fenomenen aan in landen als de VS, UK, Duitsland en Hongarije. Ze waarschuwt ons om (rechts)populistische leiders serieus te nemen…

Daarna vertelt Alex de Jong (co-directeur van het International Institute for Research and Education in Amsterdam) over de denkbeelden en inspiratiebronnen van Baudet (Forum voor Demokratie).
Volgens hem heeft Baudet een beweging opgezet als onderdeel van een langetermijnstrategie op weg naar een autoritaire, nationalistische transformatie van de Nederlandse samenleving.

Alex gaat in op de vraag of Baudet´s aanpak te vergelijken is met die van Erdohan. En hoe we de opmars van het FvD kunnen stoppen.

Start lezing 19:30 u
Inloop: 19 u