Ga naar de inhoud

Wat je niet vertelt

Je stukje is niet helemaal volledig. Je schrijft ‘het welvaartsnivo in Griekenland ligt een stuk onder dat van Nederland’. Dat is waar, maar het geldt niet voor iedereen. Namelijk niet voor de Griekse ambtenaren, die zich verzekerd weten van een riant salaris en een lage pensioenleeftijd. En dat is nou juist de groep waar de … Continued

2 min leestijd
Placeholder image

Je stukje is niet helemaal volledig.

Je schrijft ‘het welvaartsnivo in Griekenland ligt een stuk onder dat van Nederland’. Dat is waar, maar het geldt niet voor iedereen. Namelijk niet voor de Griekse ambtenaren, die zich verzekerd weten van een riant salaris en een lage pensioenleeftijd. En dat is nou juist de groep waar de Griekse overheid op moet bezuinigen.

Verder schrijf je ’terwijl dat (de tegenvallende belastinginkomsten) precies is wat je kunt verwachten als je in een neoliberale markt gaat privatiseren. Dan verdwijnen de winsten naar het buitenland.’
Nee, die belastinginkomsten zijn zo laag omdat de Grieken ze massaal ontduiken. Het gaat hier niet om multinationals maar om burgers. Een voorbeeld: Van de Griekse huisartsen verdient 80% officieel niet meer dan de grens waaronder je in Griekenland geen belasting hoeft te betalen. Vreemd genoeg is dat minder dan bijvoorbeeld een Griekse boekhouder.

De Griekse overheid zou dit moeten aanpakken, maar kan of wil dit niet omdat de corruptie verspreid zit tot in iedere hoek van de Griekse samenleving, inclusief de overheid zelf.

Wat mij betreft gaat er dan ook geen euro Nederlands belastinggeld meer naar Griekenland. Of eigenlijk, zoals je zelf ook al zegt, zou het toch al linea recta van Griekenland naar de banken en de pensioenfondsen gaan.
Griekenland is een mooi land met aardige mensen, laat ze maar lekker aanmodderen maar niet op onze kosten.