Ga naar de inhoud

rekensom

Idd een erg goede reportage. Alleen iets over de rekensom. Er is inderdaad berekend wat er ’te weinig’ betaald word door multinationals etc, maar de conclusie over wat we mislopen lijkt hier door de zembla redactie getrokken te worden en niet door de Vakgroep Fiscaal Recht van de Universiteit van Utrecht. Dit heeft te maken … Continued

1 min leestijd
Placeholder image

Idd een erg goede reportage. Alleen iets over de rekensom. Er is inderdaad berekend wat er ’te weinig’ betaald word door multinationals etc, maar de conclusie over wat we mislopen lijkt hier door de zembla redactie getrokken te worden en niet door de Vakgroep Fiscaal Recht van de Universiteit van Utrecht. Dit heeft te maken met de manier van benaderen van het probleem.
Je kan uitrekenen wat multinationals zouden moeten betalen en dit verrekenen met wat er betaald word. Maar het verschil hiervan als ‘verlies’ bestempelen is duidelijk kort door de bocht.
In plaats daarvan zouden we moeten uitrekenen wat er zou gebeuren / of gebeurd zou zijn bij andere belastingwetgeving. De brievenbus maatschappijen waar we nu veel geld aan verdienen zullen dan iig NIET meer in Nederland voorkomen (misschien idd itt Nederlandse bedrijven als Philips en Shell, maar ook dit durf ik ten dele te betwijfelen.
Het is zeker waar dat Nederlandse belastingpractijken ten koste gaan van o.a. de Amerikaanse en de Engelse economie, maar dat we er zelf aan verliezen geloof ik niet.