Ga naar de inhoud

Populisme is wel gedefinieerd

In zijn essentie is democratie ¨regering *door* de bevolking¨ en populisme ¨regering *namens* de bevolking¨. Met andere woorden, er wordt wel een zeker beroep gedaan op de bevolking om – indirect – een zekere legitimatie voor het leiderschap te verwerven, maar er is geen (of weinig) formeel-democratische beslissingsbevoegdheid. De leiders zijn soeverein, niet de bevolking. … Continued

1 min leestijd
Placeholder image

In zijn essentie is democratie ¨regering *door* de bevolking¨ en populisme ¨regering *namens* de bevolking¨. Met andere woorden, er wordt wel een zeker beroep gedaan op de bevolking om – indirect – een zekere legitimatie voor het leiderschap te verwerven, maar er is geen (of weinig) formeel-democratische beslissingsbevoegdheid. De leiders zijn soeverein, niet de bevolking.

In onze verwaterde vorm van democratie, rond leiders, partijen en een passieve massa, kunnen ideeen over democratie en populisme gemakkelijk hele andere connotaties krijgen, zodat begrippen in elkaar overlopen en vervagen.

Wat goed in de gaten gehouden moet worden is dat het ontbreken van een serieus debat over onze vorm van democratie ook de oorzaak achter de vermeende vaagheid van het begrip populisme is, niet dat er geen werkbare definitie van populisme zou bestaan.