Ga naar de inhoud

Overzicht actieweek “Education is NOT for $A£€ ”.

Hieronder volgt een verslag van de hoogtepunten van de studentenacties van 17 november, de Internationale Studenten Dag en de grote afsluiter van de internationale actieweek tegen de commercialisering, economisering en privatisering van het (hoger) onderwijs: “Education is NOT for $A£€ ”. Acties vonden plaats in 30 verschillende landen door bijna honderd verschillende actiegroepen. In Europa alleen al gingen meer dan 300.000 studenten, leerlingen, en docenten de straat op.

4 min leestijd
studjer

:: Zwitserland ::
Demonstratie in Genève met 250 mensen, een goeie en luidruchtig sfeer. Na het protest is er een poging gewaagd om een collegezaal te bezetten, maar uiteindelijk is er besloten om hier van af te zien. Donderdag [Nov.19th] was er een grote plenaire vergadering om verdere plannen te maken.
300 tot 400 mensen hebben een collegezaal aan de universiteit van Bern bezet.
500 studenten in Zürich hebben een collegezaal bezet na een “Bologna kleuterschool” voor de uni in scene te hebben gezet. Alle colleges in de grootste zaal van de universiteit werden gecanceld door de administratie om een eventuele bezetting proberen te voorkomen.
Studenten in Basel zetten hun bezetting voort (die al wat dagen aan de gang was) in hun universiteit.

:: Duitsland::
90.000 docenten, leerlingen, studenten, ouders en werknemers in heel Duitsland protesteerde tegen de toenemende commercialisering en privatisering (en het Bologna-proces).
3000 demonstranten op een demonstratie in Essen die door de politie werd aangevallen, resulterend in154 tijdelijke arrestaties [lerex.de]
Verdere demonstraties vonden plaats in de volgende steden:
Aken (2.000), Wiesbaden (10.000), Berlijn (25.000), Heidelberg (2500), München (10.000), Mainz (3.000), Darmstadt (500), Osnabrück (2.000), Düsseldorf (4000), Potsdam (1000), Jena (1500), Bonn (2500), Bochum (700), Hannover (1000), Keulen (3000), Regensburg (1000), Freiburg (5000), Karlsruhe (500), Duisburg / Essen (3000) en in Nürnberg (5,000) – een totaal van bijna honderdduizend demonstranten.
In de volgende universiteiten en hogescholen werden collegezalen bezet door studenten: College van Onderwijs in Weingarten, Georg-Simon-Ohm Universiteit van Toegepaste Wetenschappen (Erlangen), Universiteit van Erlangen-Nürnberg (grootste collegezaal “Audimax” in Erlangen) , University of Applied Sciences in Kaiserslautern, Universiteit van Bonn, [maar uitgezet door de politie kort na de 17e], University of Applied Sciences in Potsdam, Universiteit van Augsburg [http://yfrog.com/j1vezj], [Universiteit van Erfurt, Universiteit van Münster opnieuw bezet na uitzetting op Nov.6th], Universiteit van Jena [hoewel de politie pepperspray werd gebruikt op de campus], [Academie voor Schone Kunsten in Neurenberg, Universiteit van Passau, Universiteit van Paderborn, Universiteit van Keulen, Universiteit van Tübingen opnieuw bezette na de ontruiming op Nov.11th], Universiteit van Trier, Otto-Friedrich Universiteit van Bamberg, Universiteit van Karlsruhe, Universiteit van Sieopgen, Technische Universiteit van Braunschweig en Academy of Arts in Braunschweig

:: VS ::
De staking op de Universiteit van Illinois wordt voortgezet: uigeo.org
Universiteiten van Californië (vooral UC Berkeley) zijn op de 18e begonnen met een algehele staking.
Democracy Now! ook verslagen.
In New York was er een demonstratie en manifestatie waarbij tegen staatsbezuinigingen op onderwijs werd geprotesteerd.

:: Italië ::
Rond de 150.000 leerlingen en studenten in meer dan 50 steden in heel Italië gingen de straat op om te protesteren tegen onderwijshervormingen en de toenemende commercialisering en privatisering van het openbaar onderwijs. De volgende lijst van steden is gepubliceerd door Unione degli Studenti (UDS): Rome (10.000), Turijn (15.000), Genua (5000), Napels (10.000), Bari (7.000), Lecce (2000), Florence ( 3000), Cosenza (3000), Salerno (8.000) en vele andere steden.
Nieuws over de protesten in Milaan en Turijn [in het Italiaans]

:: Indonesië ::
Diverse groepen verenigd onder de naam “Gerbang Revolusi Makassar” protesteren tijdens een demonstratie samen in Makassar (Zuid-Sulawesi). Verslagen van andere steden in Indonesië worden binnenkort verwacht!

:: Oostenrijk ::
2.000 mensen bij een manifestatie in Wenen. Er werden algemene vergaderingen in meer dan 20 faculteiten van de Universiteit van Wenen gehouden. Kleinere protest acties vonden plaats in verschillende andere steden zoals Linz, Innsbruck en Graz (met een groot spandoek, straattheater en een docenten veiling). Verder is een bijeenkomst van lokale politici verstoord, posters en flyers verpreid en zijn eisen middels een cabaret show verkondigd.

:: Frankrijk ::
Leerlingen in meer dan 26 steden in Frankrijk waren betrokken bij demonstraties. Tot 3.000 middelbare scholen waren betrokken. De volgende lijst van steden is gepubliceerd door “Front de lutte pour l’Education”: Rouen (1000), Grenoble (500), Rennes (400), Quimper (250), Dimard (150) en nog veel meer. Verdere details worden binnenkort verwacht. Grotere protesten worden verwacht op 24 november, wanneer studenten en leerlingen samen de straat op gaan.

:: Polen ::
In Gdansk Universiteit is een bijeenkomst georganiseerd om te protesteren tegen het geplande beleid van de overheid. De manifestatie werd door de Democratische Studenten Vereniging georganiseerd en werd bijgestaan door studenten van de anarchistische OKUPE Comitee en andere voorstanders van vrij onderwijs  (website).

Verslagen van de protesten in Sierra Leone, Republiek Macedonië, Hongarije en Bangladesh worden verwacht in de komende uren en dagen! In Nederland zit de beweging nog redelijk is haar kinderschoenen. Tijdens het 2dh5 festival in Den Bosch op zondag 22 november wordt gebrainstormd over hoe we een Nederlandse studentenbeweging uit de grond kunnen stampen. Verder wordt in Utrecht in Januari geexperimenteerd met alternatieve vormen van onderwijs en tijdens een open cursus over kennisproductie.