Ga naar de inhoud

klimaattop mislukt

Klimaattop mislukt door halstarrig vasthouden aan schijnoplossingen Westerse regeringen. Het mislukken van de klimaatonderhandelingen toont volgens Climate Justice Action (CJA) duidelijk aan dat Westerse regeringen vooral hun eigen economische belangen boven alles stellen. “Het rijke Westen is de grote veroorzaker van de klimaatcrisis, heeft financieel er het meeste profijt van gehad over de afgelopen eeuwen … Continued

2 min leestijd
Placeholder image

Klimaattop mislukt door halstarrig vasthouden aan schijnoplossingen Westerse regeringen.

Het mislukken van de klimaatonderhandelingen toont volgens Climate Justice Action (CJA) duidelijk aan dat Westerse regeringen vooral hun eigen economische belangen boven alles stellen. “Het rijke Westen is de grote veroorzaker van de klimaatcrisis, heeft financieel er het meeste profijt van gehad over de afgelopen eeuwen en had nu eindelijk eens haar verantwoordelijkheid moeten nemen”, vertelt Rutger van den Dool van het CJA-netwerk.

“Het verzet uit het arme deel van de wereld tegen een schijndeal vol schijnoplossingen is geheel gerechtvaardigd. De kritiek van Cramer op de rol van enkele leiders van dit verzet is dan ook hypocriet en vooral bedoeld om haar eigen falen te verbergen”, vervolgt Van den Dool.

De duizenden activisten van CJA zijn nu naar huis aan het gaan. Niet telleurgesteld maar vast beraden om thuis de strijd voort te zetten en een klimaatbeweging op te bouwen die in staat is echte oplossingen voor de klimaatcrisis af te dwingen. Oplossingen die werken en rechtvaardig zijn. CJA is een wereldwijd netwerk van sociale bewegingen en actiegroepen. Tijdens de klimaattop heeft CJA verschillende grote acties en demonstraties gevoerd, waaronder de Reclaim Power-actie bij het Bella Center op 16 december.

Peter Polder (CJA): “Het is nu meer dan ooit duidelijk dat de zogenaamde wereldleiders niet in staat zijn om met een oplossing voor de klimaatcrisis te komen. Mensen zullen over heel de wereld zelf in actie moeten komen. We moeten bouwen aan alternatieven en zelf de vervuilende kolencentrales en vliegvelden sluiten.”