Ga naar de inhoud

Kappen met kolen! – Stop Coalonization, stop Glencore!

Samen met OxfamNovib en vijf activisten uit Colombia en Peru organiseren Kappen met kolen en ING Fossielvrij op 18 november een actie tegen de mensenrechtenschendingen van Glencore, één van de grootste en meest verwoestende mijnbouwbedrijven ter wereld.

2 min leestijd

Hittegolven, bosbranden, droogte en dodelijke orkanen en overstromingen: we ondervinden klimaatverandering nu al aan den lijve. En dit is nog maar het begin.

Samen met OxfamNovib en vijf activisten uit Colombia en Peru organiseren Kappen met kolen en ING Fossielvrij een actie tegen de mensenrechtenschendingen van Glencore, één van de grootste en meest verwoestende mijnbouwbedrijven ter wereld.

Zo is Glencore in Colombia onder meer verantwoordelijk voor het verleggen van rivieren en het vervuilen van drinkwater bij de kolenwinning. Inheemse gemeenschappen worden daardoor het hardst getroffen. Nederlandse banken en investeerders, waaronder ING, financieren deze KOOLONISATIE, en ook Nederlandse havens spelen een grote rol in de doorvoer van Colombiaanse kolen.

Wij eisen dat Nederlandse banken als ING hun verantwoordelijkheid nemen in een rechtvaardige transitie door hun invloed op Glencore te gebruiken en ze te dwingen tot verandering. Ook eisen wij dat de invoer van kolen uit Colombia per direct wordt stilgelegd totdat gegarandeerd kan worden dat er bij de winning geen mensenrechten zijn geschonden.

De actie vindt op zaterdag 18 november plaats op het Prinses Amaliaplein op de Zuidas, bij de fontein. De Zuidas staat voor de gewetenloze investeerders die alleen naar rendement kijken en niet naar de humanitaire, ecologische en klimaatgerelateerde schade dit tot gevolg heeft. We hebben specifiek deze plek gekozen omdat de fontein voor ons symbool staat voor het water dat Glencore steelt door het droogleggen en vervuilen van rivieren in Colombia en Peru. De actie begint om 12:00 uur.

Naast sprekers van onder meer Pax, Somo en OxfamNovib willen wij vooral een podium bieden aan drie activisten uit Colombia (waar Glencore een kolenmijn heeft) en twee activisten uit Peru (waar Glencore een kopermijn heeft). Speciale aandacht gaat uit naar ING, dat al jaren beweert niet meer in kolen te investeren, maar dat Glencore de afgelopen jaren in totaal meer dan 2,3 miljard dollar heeft uitgeleend. Verder is er ruimte voor muziek en artistieke expressie. Het programma wordt de komende tijd verder ingevuld. Zie www.kappenmetkolen.nl/stop-coalonization.

Locatie: Prinses Amaliaplein, Amsterdam (bij de fontein)

Tijd: 12:00 uur

Telegram-kanaal: t.me/kappenmetkolen