Ga naar de inhoud

Indignados en Occupy: hoe dragen ze bij tot de wereldwijde strijd tegen het kapitalisme?

Hoe hebben de Indignados- en de Occupy-beweging bijgedragen aan de wereldwijde strijd tegen het kapitalisme? Welke illusies moeten er vooral overkomen worden? Een steeds groter deel van de arbeiderklasse en het niet- uitbuitende deel van de bevolking ziet geen vooruitzicht meer in het kapitalistische systeem. De ‘Indignados’ en ook de ‘Occupy’ zijn daar de belangrijkste … Continued

1 min leestijd
Placeholder image

Hoe hebben de Indignados- en de Occupy-beweging bijgedragen
aan de wereldwijde strijd tegen het kapitalisme?
Welke illusies moeten er vooral overkomen worden?

Een steeds groter deel van de arbeiderklasse en het niet- uitbuitende deel van de bevolking ziet geen vooruitzicht meer in het kapitalistische systeem. De ‘Indignados’ en ook de ‘Occupy’ zijn daar de belangrijkste uitdrukkingen van. De Indignados en Occupy-beweging hebben onmetelijke verdienste gehad een glimp te laten zien van de wijze waarop de arbeidersklasse de controle kan krijgen over haar eigen strijd, door de organisatie van Algemene Vergaderingen. Maar tegelijkertijd heeft ze zich in deze eerste etappe laten vangen door illusies op het burgerlijk ideologisch terrein.
Heeft de Occupy-beweging, vooral in de VS, het systeem werkelijk op de rand van de afgrond gebracht?
Is de Occupy-beweging überhaupt in staat de heerschappij van de bourgeoisie fundamenteel in vraag te stellen?
Heeft deze beweging de potentiële mogelijkheden om te dienen als hefboom voor een fundamentele verandering van de maatschappelijke verhoudingen?

Adres: Molli, Van Ostadestraat 55 hs, 1073 SN Amsterdam
(Na een inleiding over dit punt is er alle ruimte tot discussie)