Ga naar de inhoud

In reactie op ‘bla’: Van wie is het protests

Het blijft altijd een ingewikkelde kwestie wie nu ‘eigenaar’ is van een bepaald protest. Je kunt namelijk net zo goed zeggen dat de reguliere studentenbonden parasiteren op door anderen opgebouwde onrust. Zoals zo vaak het begin van protest buiten de geëigende kaders plaatsvindt. Je zou in ieder geval kunnen zeggen dat het gebeuren op het … Continued

2 min leestijd
Placeholder image

Het blijft altijd een ingewikkelde kwestie wie nu ‘eigenaar’ is van een bepaald protest. Je kunt namelijk net zo goed zeggen dat de reguliere studentenbonden parasiteren op door anderen opgebouwde onrust. Zoals zo vaak het begin van protest buiten de geëigende kaders plaatsvindt.

Je zou in ieder geval kunnen zeggen dat het gebeuren op het Malieveld ‘eigendom’ (en verantwoordelijkheid is van de organiserende clubs. Dan nog staat het mensen die daar naartoe gaan vrij om binnen zekere grenzen hun eigen invulling te geven. Dat er met rot fruit gesmeten wordt als ze het wagen om de betreffende staatssecretaris op het podium te zetten, snapt iedereen. Door akkoord te gaan met allerlei repressieve afspraken met de politie (en sterker nog: zelf een ordedienst te gaan leveren die ze ging helpen) hebben de reguliere bonden trouwens zelf een groot deel van hun krediet verspeeld.

Als er dan mensen voor kiezen om elders in de stad andere vormen van protest uit te voeren, die wellicht meer hout snijden dan wat staan kleumen op een weiland waar niemand je ziet (en dat tot ‘designated protest area is gebombardeerd) zouden de reguliere bonden dat toe moeten juichen en in ieder geval niet afvallen (laat staan de politie complimenteren met het in de pan hakken van de demonstranten). Door zich te distantiëren van iets waar ze niet eens verantwoordelijk voor zijn, laten de studentenbonden zien dat ze ook strategisch incompetent zijn.

Overigens is het ook een leugen dat dit het ‘eerste grote protest in 20 jaar’ was o.i.d. Nog in 2003 liepen er minstens 10.000 studenten (en die demonstreerden tenminste dwars door de stad, al lieten ze zich toen ook door de politie piepelen om zich niet bij een tegelijkertijd gehouden actie bij het ministerie van EZ te voegen). Zie link hier: http://indymedia.nl/nl/2003/03/10089.shtml