Ga naar de inhoud

Di 24: Eurocrisis 2012: verwachtingen, kansen en acties

De economische crisis is nog lang niet voorbij, zeker niet in de Eurozone. 2012 belooft volgens alle deskundigen en politici ‘een roerig jaar’ te worden. Wat kunnen we verwachten? En welke activiteiten en campagnes worden er gelanceerd? Daarover informeren mensen van SOMO, TNI, Real World Economics, Ander Europa, Platform Duurzame en Solidaire Economie en Both Ends op dinsdagavond 24 januari (19-21.00 uur, Doelenzaal UB Amsterdam).

2 min leestijd
Placeholder image

Welke impact heeft het crisisbeleid bijvoorbeeld op het beleid ten aanzien van buitenlandse handel en investeringen? TNI is de Nederlandse vertegenwoordiger van een internationale campagne om een ‘alternatief handelsmandaat’ voor de EU te ontwikkelen.

Burghard Ilge van Both Ends volgt de internationale vrijhandelsagenda van nabij en was onder andere aanwezig bij de laatste WTO-vergadering in Geneve. Daar zit de boel danig in het slop, maar de EU zit ondertussen zelf niet stil en probeert met landen in verschillende delen van de wereld vrijhandelsverdragen te sluiten.

Real World Economics (RWE) verzorgt een maandelijks programma over kritische economie bij CREA, het Studium Generale-programma van de UvA en heeft de crisis-ontwikkelingen steeds op de voet gevolg. João Romão van RWE schetst de jongste ontwikkelingen in Portugal, waar een spectaculaire kapitaalsvlucht naar Nederland gaande is. SOMO heeft veel onderzoek gedaan naar de fiscale constructie die Nederland biedt voor dergelijke overdrachten, onder meer door bilaterale investeringsverdragen die daar op toegesneden zijn . SOMO heeft ook de pogingen tot striktere regulering van de financiële sector in Europa op de voet gevolgd en geëvalueerd. Wat is de stand van zaken, en welke kansen laten ze in Brussel liggen om nieuwe crises te voorkomen?

Stichting Ander Europa brengt een serie publicaties uit om inzicht te geven in het functioneren van de EU. De nieuwste in de serie heeft als titel: Europa en de crisis: Het verhaal van een aangekondigde ramp. Willem Bos geeft nadere toelichting over deze en komende publicaties. Platform Duurzame en Solidaire Economie (PDSE) heeft onlangs het boekje Plan voor een Duurzame en Solidaire Economie uitgebracht, en werkt nu aan een grote conferentie in de Rode Hoed (op 23 maart 2010). De conferentie gaat over mogelijke maatregelen om de financiële sector te reguleren en fundamenteel te hervormen.

Over dit alles komt u meer te weten op dinsdag 24 januari, van 19-21.00 uur in de Doelenzaal van de Universiteitsbibliotheek (Singel 421 Amsterdam). De toegang is gratis, reserveren is niet nodig.

Namens bovengenoemde organisaties, voor meer informatie zie oa.

https://www.globalinfo.nl/tag/real-world-economics/

en voor contact: info@globalinfo.nl

Fluistervertaling naar Engels indien gewenst

Simultaneous translation available if wanted