Ga naar de inhoud

Boycot Fout Fossiel

Even een paar opmerkingen aangaande bovcenstaande bericht. Ten eerste is het traceren van de herkomst van steenkolen goed uitvoerbaar. Elke kolenmijnj heeft zijn eigen vingerafdruk in de vorm van verschillende soorten vervuiling in steenkolen (uranium, zink, arcenicum en andere metalen) die bij elke mijn verschillend zijn. Ten tweede word het transport van mijn naar kolenoverslag … Continued

2 min leestijd
Placeholder image

Even een paar opmerkingen aangaande bovcenstaande bericht.

Ten eerste is het traceren van de herkomst van steenkolen goed uitvoerbaar. Elke kolenmijnj heeft zijn eigen vingerafdruk in de vorm van verschillende soorten vervuiling in steenkolen (uranium, zink, arcenicum en andere metalen) die bij elke mijn verschillend zijn.
Ten tweede word het transport van mijn naar kolenoverslag nu al goed gedocumenteerd, dus als de energiebedrijven beweren dat ze niet weten waar de steenkolen van daan komen dan is dat bulshit.

De eis om geen foute steenkool meer te importeren is alleen mogelijk als we de helft van de kolencentrales uitzetten in Nederland. Vanwege de transportafstanden en de scherp gesetegen vraag uit bijvoorbeeld China en India is de steenkolenmarkt behoorlijk overspannen. Er zijn eigenlijk maar 6 grote exporteurs van steenkool, en die zitten allemaal volgeboekt. Nederland stookt vooral op steenkool uit Zuidelijk Afrika en Colombia.
Daarnaast staan we op het punt om het aantal kolencentrales uit te breiden van 7 naar 13. Wat de afhankelijkheid alleen maar vergroot. De energienedrijven proberen daar wat aan te doen door over te stappen op het meeverbranden van biomassa. dat levert naast een groen imago en subsidies ook een verminderde afhankelijkheid op van steenkool. De duurzaamheid van biomassa is zeker in dergelijke hoeveelheden ver te zoeken. Ook in de palmboomplantages van Azie worden boeren met geweld onderdrukt en verdreven.

De enige echte oplossing is het sluiten van de mijnen en het sluiten van de kolencentrales. Een eis die ook door enkele vakbonden in de mijnen van Colombia wordt onderschreven.