Ga naar de inhoud

Arbeiders van het openbaar vervoer. Toon je solidariteit met de medewerkers van Viva! Thuizorg verbreden.

Komende maandag, dinsdag en woensdag (27 t/m 29 juni) gaan de thuiszorgmedewerkes van Viva!, slapend in tenten, uit protest drie dagen lang de Grote Markt in Haarlem bezetten. De thuiszorgmedewerkers van Viva! Zorggroep in IJmond en in Haarlem hebben een moedige en belangrijke stap gezet. Een voorbeeld voor alle andere werkenden in de zorg in … Continued

3 min leestijd
Placeholder image

Komende maandag, dinsdag en woensdag (27 t/m 29 juni) gaan de thuiszorgmedewerkes van Viva!, slapend in tenten, uit protest drie dagen lang de Grote Markt in Haarlem bezetten.

De thuiszorgmedewerkers van Viva! Zorggroep in IJmond en in Haarlem hebben een moedige en belangrijke stap gezet. Een voorbeeld voor alle andere werkenden in de zorg in Nederland. Want overal gebeurt hetzelfde: loonsverlagingen ontslagen, kaalslag in de zorg en flexibilisering van contracten. We moeten vechten voor een menswaardig zorgcontact, waarin het niet alleen goed werken is, maar waar een warme, menselijke zorg bestaat, Een zorg waar mensen op een kleinschalige manier verzorgd worden door vaste verzorgsters, die een vast contract hebben met voldoende uren en een loon waarvan je kunt wonen en leven.

Maar door de lange duur, die hun strijd dreigt aan te nemen, en de solidariteit die hen ontbeert van hun collega’s bij Viva! Zorggroep (waar 3000 mensen werken), van andere werkers uit de zorgsector en arbeiders uit andere sectoren, raken ze langzamerhand uitgeput. Ze willen wel zeker de ramen openzetten en aan hun protest een bredere basis geven. Daf hebben ze laten zien door aanwezig te zijn bij de manifestatie tegen de PGB-bezuinigingen: “Zo verbreden we de actie voor goede zorg, voor cliënten en werknemers”, aldus het actiecomité “Wij zijn de Thuiszorg”. Maar enkele linkse partijen slagen er echter voortdurend in hun strijdwil af te leiden naar een of ander zinloze praatsessie in het gemeentehuis van Velsen, van Haarlem, van Beverwijk, van Heemskerk of van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Ze willen zich niet in een hoekje laten drukken en hun strijd met die van andere sectoren verbinden, maar hebben op dit moment te weinig vertrouwen in eigen kunnen om dat, op eigen houtje te ondernemen. Ze hebben ieders steun hard nodig. De acties van de thuiszorgmedewerkers uit Haarlem en de IJmond verdienen onze daadwerkelijke solidariteit. Hun strijd is een voorbode van de strijd die zich na de vakantie in Nederlanddreigt te ontwikkelen. In die zin is hij uiterst belangrijk. Een nederlaag van hen zal ongetwijfeld en opdoffer betekenen voor de strijd van andere delen van de arbeiders in Nederland: die van het openbaar vervoer, die van de de gemeenteambtenaren, die van de brandweer, die in de gezondheidszorg, enzovoort

Hun werk is nodig! Ze doen hun werk goed!
Daarom: geen verslechteringen meer accepteren!
In het belang van hun leven en dat van de cliënten!
Zij zijn niet het probleem, het systeem is het probleem

Arjan de Goede