Ga naar de inhoud

Woedende Grieken en Britten tegen bezuinigingen

Grieken blijven massaal de straat opkomen om tegen de staat en diens bezuinigingen te vechten. Volgens The Guardian eisen ze dat er gestopt wordt met het terugbetalen van de EU-leningen. Dat geld heeft immers niets verbeterd en dwingt alleen maar tot verder aanhalen van de broekriem. In het Verenigd Koninkrijk is een interessante discussie losgebarsten over het gebruik van militante tactieken bij bezuinigingsprotesten. Eind maart, toen er enkele honderdduizenden mensen de straat op gingen was er een flinke zwart blok-groep die her en der wat ruiten van banken en bedrijven punkten.

2 min leestijd
bb3

Een hippe internetzender maakte daar het volgende filmpje over.

 

Er werden ruim tweehonderd mensen opgepakt, maar dat waren voornamelijk mensen die betrokken waren bij de vreedzame bezetting van een warenhuis door de uk-uncut-campagne.

 

Op het black block-gebeuren was weer de gebruikelijke kritiek (en ook ongebruikelijke reacties). Maar er waren ook mensen die publiekelijk partij kozen voor de meer militante aanpak.

en een open brief,

Of op tv:

{youtube}pceowvkmlbI{/youtube}

 

Of ergens tussenin hingen. Dan wel een rustig overzicht van de stand van zaken probeerden te bieden

(nog een journalistieke versie hier) En nog een (‘what really happened‘) En een prachtige monoloog op youtube

 

Voorstel om niet te laten opsplitsen.

Vijf mensen leggen uit waarom ze de ruiten van een sexshop-keten hebben ingegooid

Beth is op een blog ‘genuanceerd tegen’ 

Nog een wat minder genuanceerde blogger

Een ingezonden stuk in The Guardian is weer genuanceerd enerzijds anderzijds. Een journalist van dezelfde krant deed enkele dagen later een heus interview met een paar militanten (1072 comments…)

 

Owen Jones is op Open Democracy nog steeds fel tegen, en komt met een interessant reeks redenen waarom zo’n manier van actievoeren meer kwaad dan goed zou doen.

Luke Cooper vindt het militante gedoe ook maar niks 

 

Iemand van (de geweldloze) Uk-Uncut legt uit waarom zij zich niet hoeven te distantiëren.

Zie ook een heel stel evaluatiestukken op het algemeen overzicht bij Indymedia UK (afdeling ‘Analysis and Evaluation’, sommige staan hierboven ook apart vermeld)

Schnews is zoals gewoonlijk schaamteloos voor, maar met een knipoog

Beyond clicktivism

Onder elk artikel wordt vaak weer druk gediscussieerd en aanvullingen neergezet. Kortom een interessante en levendige discussie over strategie en tactiek in de strijd tegen de bezuinigingen.