Ga naar de inhoud

Wegversperringen en mogelijkheden: de Nicaraguaanse studentenopstand

(4 juni 2018) De Canadese internationalistische feministe Lori Hanson, die al meer dan 30 jaar solidair is met Nicaraguaanse plattelandsmensen, is net terug uit Nicaragua. Jack Hicks interviewde haar voor New Socialist. Samen maakten ze dit stuk op basis van het interview en een artikel dat Lori eerder schreef voor de Griekse krant AlterThess. De analyse van een opkomende beweging in Nicaragua is een werk in uitvoering voor Lori, die nog steeds met Nicaraguanen werkt aan de diepere betekenis van een 44 dagen durende opstand en het staatsgeweld dat daarmee gepaard ging in april en mei 2018.

19 min leestijd

(foto’s van Lori Hanson, interview door Jack Hicks voor het tijdschrift New Socialist, vertaling door globalinfo.nl, donaties welkom)

Hicks: Je verliet Nicaragua op maandag 28 mei. Wat was de situatie daar toen je vertrok?

Hanson: Afgelopen maandagochtend besloten studenten van de Nicaraguaanse Ingenieurs Universiteit (UNI) opnieuw over te gaan tot het bezetten van hun campus in solidariteit met de studenten van drie andere openbare universiteiten in Managua, die en las trincheras waren – die zich sinds 19 april verschanst en gebarricadeerd hebben in de universiteiten en die bezetten. UNI is van symbolisch belang voor het regime van president Daniel Ortega, omdat veel ingenieurs, IT-specialisten en anderen eraan afstuderen en de ‘technische hersens’ leveren om Ortega’s pseudo-socialistische, neoliberale extractivistische, kapitalistische agenda te operationaliseren.

Hoewel ze spontaan, leiderloos en ongecoördineerd waren in hun aanvankelijk zelfgeorganiseerde (autoconvocado) mobilisaties, manifesteerde de woede die opkwam nadat de eerste studenten op 19 april werden gedood, zich snel bij universitaire studenten en andere burgers die elkaar in het hele land ondersteunen. De beweging ontstond niet pas in april – er zijn antecedenten – maar de vonk is ontstoken en ze is de afgelopen 45 dagen exponentieel gegroeid. UNI-studenten hadden deelgenomen aan de bezettingen van de andere universiteiten, maar het lijkt erop dat hun besluit om hun campus wederom in te nemen het regime heeft verrast.

Tegen de middag op maandag waren para-politie-eenheden – plaatselijk bekend als turbas – naar de campus getrokken. Video’s tonen Hilux-trucks vol met gewapende mannen die wild om zich heen op straat schieten. [1] De afdeling relbestrijding van de politie voegde zich later in de middag bij hen. Het was een nieuw niveau van reactie en repressie – de politie was dagenlang afwezig geweest, sommigen beweren dat ze er wel waren in burgerlijke vermomming. Aan het einde van de dag waren er weer twee doden en waren er berichten van 22 tot 40 arrestaties. De Amerikaanse directeur van Amnesty International was op de campus tijdens de confrontatie met de repressieve krachten en plaatste een indringende video van de aanval die hij met zijn telefoon had gemaakt. [2]

Er zijn verschillende rapporten over wie deze autoconvocado-studenten als een groep vormen. Eén bron zei dat de  militanten die op de eerste lijn stonden (gewapend voor zelfverdediging met zelfgemaakte mortieren, die de verdediging van de barricades deden) de becados zijn – studenten met beurzen, terwijl de bevoorrading en achterhoedegevechten worden boden door de studenten van betere stand. Verschillende eerdere studentengroepen hebben ook ervaring en knowhow geboden – sommige van die bewegingen zijn #OccupyINSS in 2013 en de meer recente milieubeweging #IndioMaiz.

De beweging heeft geëxperimenteerd met bottom-up, sociale netwerk-gebaseerde benaderingen die wat zij zien als een rigide hiërarchisch, top-down, partijgestuurd systeem uitdagen. De beweging heeft tot nu toe kennelijk vermeden om zich bezig te houden met een bepaalde ideologie, vakbonden of politieke partijen. De leden lijken het bedrijfsleven te wantrouwen, maar er zijn duidelijk geen antikapitalistische leuzen die hun strijd aanvoeren. Ze worden, net als de Spaanse indignados, gedreven door een gevoel van morele verontwaardiging over wat zij zien als een corrupte en autoritaire regering.

Bovendien lijkt het, volgens mijn bronnen, dat tenminste enkele studenten afkomstig zijn uit de ‘kritische Sandinista’-kringen. Hun ouders vochten in de opstand en de oorlog en tot op zekere hoogte groeiden ze op met het geloof in de originele revolutionaire waarden en het platform van Sandinistas. Hun ouders hebben of hadden een baantje in het Sandinistische staatsapparaat en veel kinderen van hen weten dat ze beurzen kregen als gevolg daarvan, deels door partijbetrekkingen. Opgroeien in ‘politieke’ huishoudens, het horen van toenemende kritiek op Ortega en zijn regime – de autoritaire stijl van regeren, de gefraudeerde verkiezingen en de duidelijke kleptocratie – hebben hun denken beïnvloed. In de mix van betrokken mensen zijn ook degenen die zijn beïnvloed door familie en vrienden die de FSLN (de heersende Sandinista-partij) al lang hadden verlaten en zich bij de Sandinista Renovation Movement (MRS, die voortkwam uit een splitsing in de partij tussen de ‘oude garde’). van de partij en meer centristische sociaal-democraten).

Hun denken werd beïnvloed doordat ze opgroeiden in ‘politieke’ huishoudens, en in toenemende mate kritiek hoorden op Ortega en zijn regime – de autoritaire stijl van regeren, de gestolen verkiezingen en de openlijke kleptocratie. In de mengelmoes van mensen die betrokken zijn, zijn ook degenen die zijn beïnvloed door familie en vrienden die de FSLN (de heersende Sandinista-partij) al lang hadden verlaten en zich bij de Beweging voor Sandinistische Vernieuwing  (MRS, die voortkwam uit een splitsing in de partij tussen de ‘oude garde’ van de partij en meer centristische sociaal-democraten). De MRS wordt verafschuwd door het regime en wordt in de officiële media stilletjes de schuld gegeven van de ‘soft coup’ waarvan de regering beweert dat de studenten zich voor opofferen. Die verklaring voor de opstand houdt echter geen steek, al was het maar omdat de MRS geen significante steunbasis heeft. Toch bleken de ‘kritische Sandinistische’-studenten een rol te hebben gespeeld in de bezettingen en de wegversperringen – en om meer algemene steun voor het verzet te vergaren.

Managua roadblock 600x452Hicks: Wegversperringen zijn een belangrijke strategie die wordt gebruikt door de studentenbeweging. Hoe was het om te reizen in het land?

Hanson: Toen ik noordwaarts reisde over de Pan-Amerikaanse snelweg naar Estelí, passeerde ik vijf verschillende tranques (wegversperringen) die opgezet waren en onderhouden werden door studenten met steun van de lokale gemeenschap. Denk daar eens over na – studenten die de verkeersstromen controleren over de belangrijkste transportader van het land, die Canada en de VS verbindt via Midden-Amerika en het zuiden tot aan Argentinië en Chili. Op die manier hebben de studenten een enorme impact op de economie van Nicaragua (de schattingen van economische schade en de afname van groei zijn duizelingwekkend). Buurlanden tellen ook hun verliezen. Maar afgezien van sporadische para-politie-activiteiten, heeft de regering niet gehandeld om ze te verwijderen. Het verwijderen van de barricades was de belangrijkste eis van de overheid in de eerste ronde van de ingekorte ‘nationale dialoog’. (De # 1 eis van de studentenvertegenwoordigers was een einde aan de repressie).

Bij de tranques zag ik studenten met t-shirts over hun gezichten (encapuchados) en zelfgemaakte mortieren in hun handen hun hoofd in mijn auto steken, informeren wie ik was en waar ik heen ging, en dan met een glimlach zeggen dat er was niets om je zorgen over te maken – “We laten mensen door, het zal ongeveer een half uur duren.” Ze wilden alleen maar laten zien dat ze de weg beheersen. Op de terugweg naar het zuiden naar Managua reisde ik in een auto met twee mensen naar een dialysebehandeling in de hoofdstad, en we mochten rond de wegversperring rijden zonder te hoeven wachten. Het toestaan van ambulances en gehandicapten of zieke mensen maakt deel uit van een ethische code die zowel bekend als gepubliceerd is, maar nergens is beschreven.

In Managua bezocht ik studenten die hadden deelgenomen aan de bezetting van UPOLI (de polytechnische universiteit) en hielpen bij wegversperringen in de buurt. Ik ben ook kort bij de UPOLI langs geweest met een taxichauffeur die in het gebied woonde en wilde dat ik de bezetting uit de eerste hand zou zien. De studenten daar waren natuurlijk  angstig en overstuur voor alles wat ze de afgelopen maand hebben meegemaakt – ze waren nerveus en hadden geen specifieke zaken die ze wilden bespreken met een passerende internationalist, maar ze zeiden wel: “Vertel de wereld wat hier gebeurt.”

on the walls of uni campuses 600x451Als je sprak met de studenten dan waren er weinig echt heldere boodschappen, er waren enkele duidelijke eisen, slogans met woorden als democratie en gerechtigheid … maar je zag geen specifiek platform. Ik heb geen aanwijzingen gezien en gehoord dat ze banden met arbeiders hebben opgebouwd (alle vakbonden in Nicaragua zijn nauw geïntegreerd in het Ortega-regime), maar ze genieten duidelijk massale steun. De barrio rond de UPOLI voorziet de bezettende studenten bijvoorbeeld van voedsel en water en bescherming. De buitenmuren van de hogescholen en campussen in Managua zijn bedekt met gedenktekens voor studenten die de afgelopen weken zijn gedood.

In veel opzichten is de door studenten geïnitieerde opstand een opmerkelijk voorbeeld van mobilisatie van onderaf, van horizontaal democratisch organiseren. (Het zijn vooral oudere militanten die, hoewel solidair, moeite hebben om zich dit soort organiseren voor te stellen.) Het is ook een illustratie van hoe snel een politieke situatie kan veranderen als het deksel van de pot geblazen is. Op de ene dag studeren de studenten bouwkunde, geneeskunde, enz. En een paar dagen later leiden ze demonstraties tegen de regering, bezetten ze hun campussen en bouwen en onderhouden ze wegversperringen. En, mogen nooit vergeten worden ze neergeschoten door het regime. Het geweldsniveau van het regime was verbijsterend – vooral voor een land waar nog goed herinnerd wordt dat er een regelrechte oorlog woedde. Alleen getrainde scherpschutters zouden zoveel jonge mensen kunnen doden met schoten in hun hoofd, nek en borst.

Hicks: Wat is er gebeurd sinds je wegging?

Screenshot 2018 06 04 22.39.01Hanson: Op dinsdag 29 mei slaagden de bisschoppen erin om de vrijlating te bewerkstelligen van 22 studenten die vastgehouden werden in een gevangenis in Managua. Geïnterviewd in de onafhankelijke media (die nog steeds actief zijn), zeiden twee studenten dat ze door de politie waren beroofd van hun mobiele telefoons en hun geld, en in één geval een motorfiets. Ze drukten ook de angst uit dat er andere studenten werden vastgehouden en mogelijk werden onderworpen aan foltering. Er is een groeiende lijst van vermiste jongeren die dus verdwenen zijn, en toenemende druk voor hun vrijlating of in ieder geval een verklaring van hun verblijfplaats. Dinsdag werd ook het rapport van Amnesty International over Nicaragua, uitgegeven een dag nadat de auteur meemaakte hoe de UNI werd overvallen. Het rapport, getiteld Shoot to Kill: Nicaragua’s Strategy to Repress Protest is een hevige aanklacht tegen het regime, verklaart dat het onwettig is en de mensenrechten schendt en volgens het internationaal recht misdadig is.[3] Het volgde op de waarnemingen van de Interamerikaanse Commissie voor Mensenrechten (IACHR)  die eerder deze maand vrijgegeven werden, die op dat moment documenteerden dat er 76 mensen waren gedood, 868 gewond en 438 gedetineerd – en dat er “de mogelijkheid van buitengerechtelijke executies” was.[4]

Op woensdagochtend werd een opiniepeiling van Gallup gepubliceerd. Volgens de peiling is de meest vertrouwde publieke figuur in het land kardinaal Leopoldo Brenes, die de vastgelopen (en momenteel geschorste) ‘nationale dialoog’ tussen de regering en de alliantie van het maatschappelijk middenveld, waaronder verschillende activisten uit bewegingen, arbeid en de studenten. (Ortega verscheen alleen even op de eerste ontmoeting in de dialoog, waar een studentenvertegenwoordiger hem live op de nationale TV “een moordenaar” noemde). De tweede meest vertrouwde is Silvio José Báez, de progressieve hulpbisschop van Managua, die openlijk aan de zijde van de studenten stond. De derde is zakenmagnaat Carlos Pellas, verreweg de rijkste man van het land. Dus daar heb je het: in een tijd van volksopstand, zijn twee van de drie meest gerespecteerde mensen in het land katholieke bisschoppen en de derde is de enige miljardair van Nicaragua.

Op woensdag 30 mei gaf Pellas een media-interview waarin hij zei dat de uitweg voor het land  vervroegde nationale verkiezingen is. (Ortega was de laatst gekozen president in 2016 en heeft nog drie jaar te gaan.) We zien dus de rijkste kapitalist in een van de armste landen van Amerika, die samen met de rest van de kapitalistenklasse het mogelijk had gevonden om te leven met een dictator die zichzelf in revolutionaire nostalgie had omhuld terwijl hij het neoliberalisme toepaste, zeggend dat misschien de tijd voor verandering is gekomen. Dat gezegd hebbende, weet Pellas heel goed dat als er morgen verkiezingen worden gehouden, Ortega ze misschien wel weer zal winnen. Zelfs als uit de Gallup-peiling bleek dat Ortega’s steun was afgenomen van 52 tot 31%, hebben de grondwetswijzigingen die hij orkestreerde als oppositieleider bij een vorige conservatieve president – bekend als ‘het pact’ –  bepaald dat er slechts één stemronde vereist is en dat de partij met 35 % of meer wint. We kunnen de steun niet onderschatten die Ortega (als de veronderstelde belichaming van een zwaarbevochten revolutie tegen een vorige dictator) in sommige delen van het land blijft hebben, of de lengtes die het FSLN-kader zal gaan om hun posities en privilege te behouden .

Woensdag was ook moederdag – een zeer belangrijke dag in Nicaragua. De Moeders van April, een nieuwe beweging van vrouwen die zoons hadden verloren door het geweld van de afgelopen anderhalve maand, hadden een nationale mars georganiseerd. Ortega reageerde door op te roepen voor een tegenmars, compleet met een videoboodschap met een duidelijk ondertoon van oorlog. [5] De ‘Mother of All Marches’ van de oppositie begon als een ongelooflijke daad van nationale rouw, met duizenden zwartgeklede deelnemers die een hoofdweg door Managua innamen. Drie uur lang trokken honderdduizenden mensen door de stad, met vergelijkbare marsen in het hele land. Maar toen de zon onderging en de mars zijn eindpunt naderde openden para-politie en oproereenheden het vuur. De berichten zijn dat nog eens elf mensen werden gedood en tientallen gewond raakten. Bisschop Báez noemde het ‘een bloedbad’. De nationale jezuïetuniversiteit, gelegen nabij het eindpunt van de mars, opende zijn poorten – 5000 mensen stroomden daar naar binnen op zoek naar een toevluchtsoord. Het schieten op hen ging door. [7] Het was de meest bloedige dag van de opstand tot nu toe. Amnesty International verklaarde dat met het “systematische ‘shoot-to-kill’-beleid’ het Ortega-regime ‘vandaag ondenkbare niveaus van perversie heeft bereikt.’ [8]

Ondertussen zwoer Ortega aan de andere kant van de stad tijdens de tegendemonstratie dat hij aan de macht zou blijven. Hij verklaarde dat het land “geen privébezit” is, in een toespeling op de Kamer van Koophandel die eerder die dag publiekelijk eiste dat Ortega vervroegde verkiezingen zou houden. De roep om vervroegde verkiezingen is nu overal in de wereld terug te vinden; vandaag heeft het Europees Parlement zich bij de oproep gevoegd. [9]

Het afslachten van studenten was slechts een deel van het verhaal op woensdag. Op de Pan-Amerikaanse snelweg hadden studenten aan de wegversperringen zich ook ingegraven – waardoor bussen met supporters van Ortega niet naar Managua konden komen voor hun mars. De supporters van het FSLN werden blijkbaar beschoten, één werd gedood en anderen werden gewond. Hoewel het onbevestigd is, is het waarschijnlijke verhaal dat de schietpartij werd uitgevoerd door een gewapende groep die de studenten ondersteunde. Het lijkt erop dat er mensen op het platteland zijn die zich opnieuw bewapenen, dat de verdeeldheid zich verdiept en dat er waarschijnlijk meer geweld in het vooruitzicht is. Landelijk en stedelijk Nicaragua zijn altijd twee verschillende dingen geweest. De armen in Nicaragua zijn voornamelijk plattelandsbewoners, terwijl de rijkdom zich bevindt bij het stedelijk bedrijfsleven en de middenklasse die afhankelijk zijn van aanhoudende ongelijke economische relaties en goedkope arbeidskrachten.

X 338x600Op vrijdag 1 juni heeft de Interamerikaanse Commissie voor Mensenrechten IACHR “een voorzorgsmaatregel aangenomen om de rechten op het leven en de persoonlijke integriteit te beschermen” van bisschop Báez, die met de dood is bedreigd. Dit komt neer op een openbare verklaring dat iemands leven in gevaar is en dat deze bescherming behoeft. De IACHR had eerder hetzelfde gedaan voor de 13 studentenvertegenwoordigers die deelnamen aan de Nationale Dialoog, omdat ook zij met de dood werden bedreigd. En in Estelí waren zwarte kruisen op de voordeuren gespoten van artsen die deelgenomen hadden aan door studenten geleide marsen.

Hicks: Wat kan er hierna gebeuren?

Hanson: Misschien kunnen we sommige historische herinneringen gebruiken om te begrijpen waar dit naar toe zou kunnen gaan. Men kan niet negeren dat Ortega’s tweede presidentschap in 2007 onheilspellend begon met een harde aanpak van sociale bewegingen; een van zijn eerste acties nadat hij aan de macht kwam,  was de arrestatie van leiders van de autonome vrouwenbeweging. Als scherpzinnige politiek-militaire leider heeft Ortega zijn eigen overleving verzekerd door de macht van elke oppositie te elimineren, een gunstig klimaat voor de kapitalistische klasse te verzekeren en zijn hoofd in de loopgraven laag te houden. Vanuit zijn verschanste positie verzekert hij zijn eigen partij- en familie-banden door de verzekering van controle van het FSLN over de gerechtelijke, electorale, wetgevende en uitvoerende macht van de regering en over de belangrijkste radio-, tv- en gedrukte media. En hij is steeds meer het contact met de werkelijkheid kwijtgeraakt, maar hij heeft een groot arsenaal en loyale voetsoldaten tot zijn beschikking. En laten we duidelijk zijn – Nicaragua is een naoorlogs land, met een overdaad aan hyper-mannelijk machismo en opgekropte woede. Ik zie in de nabije toekomst geen Nicaraguaanse samenleving op weg naar een minder onderdrukkende of anti-kapitalistische richting, noch naar een vermindering van de bestaande sociale kloven.

De regressieve krachten van het ‘Ortegueismo’, met zijn repressieve autoritaire neoliberale politieke platform, hebben al te veel jaren een verouderde, gedegenereerde versie van de zogenaamde socialistische politiek opgevoerd. Ondertussen is het kritisch denkende progressieve links in Nicaragua verder gemarginaliseerd en verkeert dat in verwarring. Het zal moeilijk zijn, zo niet onmogelijk, om dit historische feit te corrigeren als resultaat van een opstand.

En toch hebben waarnemers en opportunisten van elke politieke strekking inclusief rechtse partijen, officiële en oppositie media, kerkelijk leiders, ontevreden en kritische Sandinisten, anti-imperialistische ALBA (Bolivariaanse alliantie) bondgenoten (en hun mondstuk teleSUR, waarvan de berichtgeving kritiekloos pro-Ortega is geweest), en zelfs delen van de progressieve linkerkant de gebeurtenissen van de afgelopen 44 dagen gebruikt om hun eigen versie te steunen van de opkomende beweging en oppositionele gebeurtenissen in het land.

Apologeten voor autoritair links houden er van om opstanden zoals die in Nicaragua in twijfel te trekken. Niet-autoritaire socialisten lezen graag meer in hen dan toegestaan is. Dit is allesbehalve een socialistische opstand – het is een populaire opstand die aandacht verdient, omdat deze de mogelijkheid biedt voor de ontwikkeling van een horizontale basisbeweging, en misschien zijn er binnen de gelederen van die beweging zaden te vinden van een nieuw socialisme. Maar die zaden zullen waarschijnlijk niet snel ontkiemen.

Hier zijn enkele overwegingen bij het nadenken over de toekomst. 1) Het Nicaraguaanse leger kan al dan niet de strijd aangaan – er zijn wetten van nationale veiligheid die Ortega zou kunnen gebruiken om een militaire aanval te rechtvaardigen. 2) Kapitalisten in Nicaragua staan altijd klaar om de kansen die de crisis biedt, aan te grijpen. Ze zijn niet van plan hier terrein te verliezen en kunnen er veel bij winnen. Het zegt veel dat hoewel de studenten algemeen claimen een wantrouwen te koesteren jegens leiders van het bedrijfsleven, dit zich niet vertaalt in wantrouwen jegens de grootste kapitalisten van het land. 3) Dit zou wel eens kunnen veranderen van een stedelijke opstand naar een uitputtingsslag, waarbij de armen op het platteland het meest worden getroffen. Een dergelijke oorlog zou de steun voor het FSLN vergroten – en bedenk dat ze maar een paar procentpunten verwijderd zijn van een zekere herverkiezing. 4) Geen enkele politieke oppositiepartij is in een of andere vorm in staat om een verkiezing te winnen,  als die korte termijn gehouden zou worden.

Er zijn hier parallellen met de spontaniteit en het gebrek aan politiek programma van de opstanden in de Arabische Lente. Er doemen vragen op over de rol van de autoconvocados-beweging in een hypothetische post-Ortega-toekomst, zoals of en, zo ja in welke mate, het een mainstream politieke kracht in de politiek van het land zou kunnen worden? Zal het gewoon imploderen? Of, als ze harde lessen hebt getrokken over de macht van de staat, kunnen sommige studenten beseffen dat hun belangen bij de arbeiders liggen in plaats van bij de kapitalisten? Met een feministische toekomst, in plaats van een militaristische?

De twee meest waarschijnlijke scenario’s voor Nicaragua lijken mij momenteel een uitputtingsslag tussen het Ortega-regime en zijn tegenstanders, of een bloedbad. Studenten en werknemers hebben het potentieel om een derde mogelijke uitkomst te vormen.

Het is waar dat de opstand een broodnodige actie van daadkracht was voor een generatie jongeren die rechteloos was gemaakt en gedesillusioneerd en boos was – machteloos gemaakt door een politieke partij/familie/staat die obsessief gecultiveerd werd en wanhopig aan de macht hing voor de partij en haar leden. De hoop zal voortkomen uit de voortdurende mobilisatie en de articulatie van progressief links denken, van onderaf organiseren, en strategieën bedenken met authentieke arbeidersorganisaties (die opgebouwd moeten worden) en radicale sociale bewegingen. Misschien zal er dan weer een progressieve revolutionaire linkerzijde verschijnen in Nicaragua. Het is en was altijd de moeite waard om daar voor te vechten.

Hicks: En ten slotte, wat adviseer je dat socialisten lezen als achtergrond voor de huidige crisis?

Hanson: Het beste korte leesvoer is het artikel “Capitalist development in Nicaragua and the mirage of the Left” (‘Kapitalistische ontwikkeling in Nicaragua en de luchtspiegeling van links’), door William Robinson op Truth-Out. Het essentiële langere werk in het Engels is Dan La Botz’s uitstekende boek What Went Wrong? The Nicaraguan Revolution: A Marxist Analysis (Wat Ging er Fout? De Nicaraguaanse revolutie: een marxistische analyse), die binnenkort in paperback zal verschijnen bij Haymarket Books.

Noten:

[1] https://www.facebook.com/WilmerBenavidesF/videos/1941389255895060/
[2] https://www.amnesty.org/en/latest/news/2018/05/nicaragua-amnistia-internacional-documenta-ataque-armado-contra-estudiantes/
[3] https://www.amnesty.org/download/Documents/AMR4384702018ENGLISH.PDF
[4] http://www.oas.org/en/iachr/media_center/PReleases/2018/113.asp
[5] https://www.facebook.com/donald.macleay/videos/10156360616777618/
[6] https://www.facebook.com/endnicaragua/videos/2151038108244020/
[7] https://www.facebook.com/Cerhes/videos/1817820768237930/
[8] https://www.amnesty.org/en/latest/news/2018/05/nicaragua-violento-ataque-a-multitudinaria-marcha-de-las-madres-en-managua/
[9] http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+TA+P8-TA-2018-0238+0+DOC+PDF+V0//EN

Foto’s door Lori Hanson.

Lori Hanson heeft 35 jaar samengewerkt met sociale bewegingen in Latijns-Amerika – met bewegingen tegen mijnbouw en vrouwen in plattelandsgebieden in Nicaragua. Ze is professor aan de afdeling Community Health and Epidemiology van de University of Saskatchewan.

Jack Hicks is een sociaal onderzoeksconsulent en universitair docent. Hij heeft op grote schaal geschreven en presentaties gegeven over het overheidsbeleid in het Noordpoolcircuit (vooral Groenland en Nunavut).