VS handelsoorlog wil vooral Chinese hightech fnuiken
De VS heeft de Chinese telecomproducent ZTE dinsdag verboden om de komende 7 jaar nog Amerikaanse onderdelen in zijn producten te gebruiken. China legt met onmiddellijke ingang een tarief van 178 procent op invoer van Amerikaanse gierst in China omdat deze in China gedumpt wordt. Hard tegen onzacht. Wat betekent deze opvoering van de vijandelijkheden?
(Door Jan Jonckheere,chinasquare.be, overgenomen van DeWereldmorgen.be. foto: Bron: Wikimedia)
De Trump adviseur Peter Navaro was zeer duidelijk op de radio. Hij zei: ’We proberen in feite het gevecht te winnen over de ontluikende nijverheden in de toekomst. Als zij deze hightech basis van ons stelen, dan hebben we geen toekomst als land in termen van onze economie en van onze nationale zekerheid’, zo rapporteert de Financial Times. En wie een hond wil slaan vind vlug een stok. China kent twee speerpunt bedrijven in telecomapparatuur die internationaal meespelen: Huawei en ZTE. Huawei wordt in de VS periodiek verdacht gemaakt omdat stichter Ren Zhengfei zijn carrière begon bij het Chinees leger. De gebeten hond deze week heet echter ZTE uit Shenzhen dat wereldwijd 80.000 werknemers telt, 10 procent levert van de telecom apparatuur wereldwijd en 30 procent van de Chinese markt.
ZTE mag gedurende zeven jaar geen Amerikaanse onderdelen meer gebruiken in zijn apparatuur. In tegenstelling tot eigen land waar het niet zo succesvol is, staat ZTE in de VS op de vierde plaats qua smartphone verkoop en dit na Apple, Samsung en LG. ZTE beschikt er volgens consultancy Canalys over 11,2 procent van de markt. ZTE en het US Department of Commerce’s Bureau of Industry (BIS) waren het in maart 2017 eens dat ZTE 1,19 miljard boetesanctie zou betalen omdat het Chinees bedrijf een VS-embargo op handel met Iran en Noord Korea omzeild had. Toen was als deel van de overeenkomst overeen gekomen dat ZTE de 4 hoofdverantwoordelijken zou ontslaan en 35 andere zou sanctioneren door geen bonussen toe te kennen. Volgens de VS is van deze straffen niets in huis gekomen en dat kan niet. Bijgevolg wordt ZTE zelf gestraft doordat het gedurende 7 jaar geen VS-onderdelen mag gebruiken, noch hardware noch software. ZTE verkoopt jaarlijks 45 miljoen smartphones wereldwijd en de helft tot twee derden daarvan zijn uitgerust met Qualcomm chips. Als je rekent dat een chip 25 dollar kost, kom je aan een half miljard dollar aan omzet dat Qualcomm zal derven op een jaaromzet van 22 miljard vorig jaar. Volgens Nomura analyst Joel Ying maakten VS-onderdelen 15 procent uit van het totale bedrag dat ZTE vorig jaar betaalde aan onderdelen. De firma heeft nog voor twee maand aan onderdelen.
Tegenzet
De vraag is in hoeverre de Amerikaanse boycot ZTE treft in de opgang naar 5G die de nieuwe technologie standaard is voor de toekomst. Hierover zijn de meningen verdeeld. Volgens adviseur Paul Haswell bij Pinsent Masons betekenen de sancties een heuse ernstige hindernis op het pad van China om een wereldwijde leider te worden in hightech. Van Chinese zijde wordt benadrukt dat de uitdaging moet omgekeerd worden tot een opportuniteit en dat China de eigen chipindustrie moet uitbouwen en dit met hulp van Taiwan en Zuid-Korea. Andere Amerikaanse chipproducenten zoals Intel of Micron Technology zijn immers ook uitgesloten. Het is nog onduidelijk in hoeverre de Android software onder de sanctie valt: Android is immers ‘open source’ software die van iedereen is. Volgens hoofdanalist Charlie Dai bij Forrester Research zouden de sancties fataal kunnen uitdraaien als ze meer dan 6 maanden zouden duren.
Als de VS zich agressief gedraagt, beschikt China echter ook over een heuse onderhandelingstroef die het land kan uitspelen. Chipproducent Qualcomm wil koste wat het kost voor 44 miljard dollar chipproducent NXP overnemen omdat de activiteiten van beide producenten elkaar goed aanvullen. China is nog het enige land dat zijn goedkeuring nog niet verleend heeft voor deze fusie die ook impact heeft op de Chinese markt. Het Chinees ministerie van Handel heeft er drie jaar over gedaan vooraleer ze Western Digital de toelating verleenden om van Hitachi de harddisc-eenheid over te nemen. Het Chinees ministerie van Handel bevestigde donderdag dat ze het dossier zonder vooroordelen zullen bekijken, maar gaven toch aan bezorgd te zijn dat de fusie de marktconcurrentie negatief zou beïnvloeden. ZTE Voorzitter Yin Yimin heeft al tot kalmte opgeroepen en een crisisteam gevormd. Hij gelooft dat zijn firma versterkt uit de storm zal komen. Het Chinees ministerie van Handel heeft beloofd benadrukt nog dat ZTE in de VS voor duizenden banen heeft gezorgd.
Wat de zaken voor ZTE niet vereenvoudigt is dat het Britain’s National Cyber Security Centre de telecomproviders gewaarschuwd heeft dat het gebruik van de ZTE uitrusting en diensten een nationaal veiligheidsrisico zou kunnen inhouden. Het blad Forbes kijkt echter al verder in de toekomst en vraagt zich af wat zou gebeuren als de Chinese regering als vergelding voor het impliciete verbod van Huawei en van ZTE beslist om de verkoop van Apple producten in China te boycotten? Apple zou 19 procent van zijn omzet en zijn grootste groeimarkt verliezen, luidt het antwoord.
Kost verbruiker
Ondertussen heeft VS consulting firma Trade Partnership Worldwide bij Consumer Technology Association (CTA) en de National Retail Federation (NRF) berekend wat de invoerrechten die president Trump vorige week oplegde de Amerikaanse verbruiker zullen kosten wanneer deze naar hem zullen worden doorgerekend. De Amerikaanse verbruikers zouden voor tv’s, monitors, batterijen en printer inktkoppen geen 10 tot 15 procent meer betalen zoals eerst berekend, maar wel 23 procent meer. 47 procent van alle in de VS verkochte tv’s komen uit China, 83 procent van de monitors en 34 procent van de lithium batterijen. Omdat op de goedkope producten maar 1 of 2 procent winst wordt gemaakt, zouden de verkopers de tarieven doorrekenen in de verbruikersprijs. Volgens de voorzitter van Trade Partnership Laura Baughman kan de productie op korte termijn niet doorgeschoven worden naar Vietnam en Thailand omdat deze landen onvoldoende capaciteit kunnen bieden. In totaal zouden de Amerikaanse kopers van een Tv 711 miljoen dollar per jaar meer betalen en zouden voor 7,8 procent hun aankoop uitstellen, zo vond hun studie.
Gierst
Enkele weken nadat president Trump hogere heffingen had opgelegd aan Amerikaanse importen van Chinese zonnepanelen en wasmachines startte China een onderzoek naar dumping van Amerikaans gierst op de Chinese markt. Het resultaat was positief en dus legt China tijdelijk de import van gierst uit de Verenigde Staten aan banden. Vanaf woensdag geldt een invoerheffing van 178 procent, zo deelde het Chinees ministerie voor Handel mee. Volgens gegevens van de Chinese douane importeerde China vorig jaar voor circa 1 miljard dollar aan gierst. Uit deze gegevens blijkt nog dat de VS-uitvoer van gierst naar China steeg van 317.000 m³ton in 2013 tot 4,76 miljoen ton in 2017 terwijl de exportprijzen tijdens deze periode met 31 procent daalden. China is voorts van plan deze zaak aan te kaarten bij de Wereldhandelsorganisatie. Volgens de de Kansas Grain Sorghum Commission strekt de gierstgordel zich uit van Zuid-Dakota tot Zuid-Texas. Naast Kansas en Texas behoort ook Arkansas tot de top gierst producerende staten. President Trump won de drie staten in 2018.
Tot zover het verhaal van de wederzijdse vergeldingen. Ondertussen tweet president Trump warm en koud. Naast aanvallen op China noemt hij president Xi zijn vriend en hij verhoopt een faire handelsovereenkomst. Daarvoor moet echter onderhandeld worden. De woordvoerder van Chinese ministerie van Handel heeft vorige week ontkend dat er onderhandeld wordt. OESO-voorzitter Angel Gurria meent echter te weten dat er wel degelijk tussen beide zijden achter de schermen zou onderhandeld worden.
Bronnen: SCMP, FT, China Daily, Forbes
Dit artikel is een overname van Chinasquare.be.