Ga naar de inhoud

Urenco exporteert weer radioactief afval naar Rusland

Uit antwoorden van de Duitse regering op vragen van Die Linke blijkt dat Urenco weer verarmd uranium naar Rusland vervoert. Urenco was hier na maatschappelijke druk tien jaar geleden mee gestopt. De export van Urenco’s radioactief afval is mogelijk omdat op papier verarmd uranium als ‘grondstof’ kan worden gezien. In feite is het echter radioactief afval. Uit de antwoorden van de Duitse regering blijkt dat uit alle drie Urenco-fabrieken, dus ook uit die in Almelo, verarmd uranium naar Rusland wordt vervoerd. Bij de Covra in Borssele was vorig jaar nog een nieuwe opslaghal voor Urenco’s uranium-afval gebouwd.

2 min leestijd

(Dit werd al op 23 oktober gepubliceerd op de website van LAKA ondertussen zijn er in Duitsland acties geweest en wordt er opgeroepen tot protest in November)

Na grote druk stopt Urenco ongeveer 10 jaar geleden met het vervoeren van verarmd uranium naar Rusland. De Duitse krant Taz bracht het nieuws gisteren naar buiten. Uit antwoorden van de Duitse regering (antwoord op Frage 24, onderaan blz 64) op vragen van Die Linke, blijkt er een nieuw contract gesloten te zijn, waar ook de Urenco verrijkingsfabriek in Almelo onderdeel van is:

Die Urenco Enrichment Company Ltd. (UEC) und ihre europäischen Tochterfirmen Urenco UK (UUK), Urenco NL (UNL) und Urenco Deutschland GmbH (UD) haben im Jahre 2018 einen Anreicherungsvertrag mit der Fa. Tradewill Ltd., einer Vertriebstochter der russischen Firma Tenex, die – als Tochterunternehmen von Rosatom – in der nuklearen Ver- und Entsorgung tätig ist, geschlossen.

Urenco en de autoriteiten hebben zich altijd verweerd met het argument dat verarmd uranium een grondstof zou zijn en het niet zou gaan om (verboden) export van radioactief afval. Voor natuurlijk uranium kan je die redenering nog volgen, maar bij verarmd uranium is het percentage bruikbaar materiaal zo laag, dat het niet meer rendabel is om er nog kernbrandstof uit te winnen, zeker niet met de huidige lage prijzen van uranium. In Nederland wordt verarmd uranium opgeslagen bij de radioactief-afvalbeheerder Covra in een speciale opslaghal: Verarmd uranium Opslag Gebouw, of VOG.

Ondertussen zijn we benieuwd wat dit contract betekent voor de (toch al penibele) situatie van de Covra, waar net vorig jaar een nieuwe opslaggebouw is geopend voor het verarmd uranium afval van Urenco. Dat nu in de open lucht onder slechte omstandigheden ergens ver weg in Rusland wordt ‘opgeslagen’. Maar wel veel goedkoper. Voor Urenco dan.

Uranium-speculatie door Urenco, weet u nog?
Dat Urenco’s afval (pardon ‘grondstof’) transporten naar Rusland stopten, wilde niet zeggen dat er geen transporten meer plaatsvonden. Op Kamervragen in 2015 van het toenmalige Kamerlid, de huidige staatssecretaris Van Veldhoven, antwoordde toenmalig minister Schultz van Haegen, dat Urenco regelmatig verrijkingscapaciteit bij Tenex inkoopt, alleen niet voor verarmd uranium, maar voor natuurlijk uranium. Tijdens de rechtszaak van Laka tegen Urenco bleek zelfs dat Urenco bij haar Russische concurrent Tenex een doorlopend verrijkingscontract heeft.