Ga naar de inhoud

trump zijn terugkeer naar TPP in 2019-20

Deze week sloten de landen die voorheen deel uitmaakten van de Trans-Pacifisch Partnerschap of TPP-vrijhandelsverdrag (*1) waaraan de VS in 2017 weigerde mee te doen, hun TPP-vrijhandelsovereenkomst zonder de VS af. Sinds januari 2017 is Trump, de vrijhandelaar, van plan om in plaats daarvan te onderhandelen over bilaterale (land-land) vrijhandelsovereenkomsten. Eerst met Zuid-Korea, Mexico en Canada, in 2018; daarna met Europa (na Brexit volgend voorjaar) en Japan in 2019; en tot slot met China. (Links to the original English articles below)

5 min leestijd

(Door Jack Rasmus (vertaling H. van Maasakker, foto Alisdair Hickson cc/flickr, bent u al donateur van globalinfo.nl?).

(Link to the English original article)

Tot dusverre zijn alle bilaterale deals van Trump in feite slechts symbolische aanpassingen geweest aan reeds bestaande Amerikaanse vrijhandelsovereenkomsten – die door Trump ten onrechte gehypet worden als het vertegenwoordigen van grote veranderingen op het moment dat hij deze symbolische aanpassingen promootte naar zijn binnenlandse politieke basis.

In afwezigheid van de VS heeft Japan als tussenpersoon gediend voor de VS bij het voortzetten van de TPP-onderhandelingen, die nu afgelopen week zijn afgerond. In de komende maanden en de rest van de eerste termijn van Trump, zullen de VS opnieuw tot de TPP toetrden. Dat opnieuw toetreden zal niet als een medeondertekenaar zijn van de herziene, multilaterale TPP die zojuist door de andere landen is gesloten. Integendeel, het zal de VS zijn die zich opnieuw zal aansluiten op een bilaterale basis van land tot land.

Het doet er weinig toe of de VS echter multilateraal of bilateraal opnieuw toetreedt. De algemene voorwaarden van TPP zijn hetzelfde. Doordat Trump in 2019 onderhandelt over en opnieuw vrijhandelsovereenkomsten met Japan, Australië en de anderen tekent, zal Trump-VS zich in feite weer bij de TPP aangesloten hebben, echter niet in multilaterale vorm. Trump zal opscheppen, overdrijven en liegen over de definitieve voorwaarden waarop de VS opnieuw toetreedt, zoals hij heeft gedaan met de vrijhandelsdeals die al zijn onderhandeld. Hij zal beweren dat het meer Amerikaanse bedrijfsinvesteringen en banen zal betekenen die terugkeren naar de VS, dat zal echter niet gebeuren.

De wereldeconomie vertraagt en het wereldhandelsvolume vertraagt voor het eerst in decennia sneller dan het wereldwijde bbp. Het is een krimpende taart. Door over te schakelen naar een bilaterale benadering van vrijhandel en de heropening van voormalige multilaterale vrijhandelsovereenkomsten af te dwingen, waarbij de VS zich in voorgaande jaren had aangesloten, streven Ondernemend Amerika en Trump naar behoud en uitbreiding van het Amerikaanse aandeel in de wereldeconomie en wereldhandelsvolume in het komende decennium vanaf 2020.

De Amerikaanse multinationale ondernemingen en transnationale banken en financiële instellingen hebben geprofiteerd van de multilaterale vrijhandelsverdragen van vóór 2008. Die benadering volstaat niet meer om het aandeel van deze Amerikaanse ondernemingen, banken en instellingen in de tragere wereldhandel te beschermen of te vergroten. In de huidige crisis van na 2008 van de wereldeconomie (*2) is het de strategie van Trump om nog meer concessies los te krijgen van haar wereldwijde medeconcurrenten door het heronderhandelen van voormalige multilaterale en andere vrijhandelsovereenkomsten op bilaterale basis.

Maar vrijhandel (en de negatieve gevolgen daarvan voor arbeid, consumenten, milieu, enz.) Is nog steeds vrijhandel – multilateraal of bilateraal. En TPP is nog altijd TPP, of de VS nu toetreedt als multilateraal lid of, zoals het geval zal zijn in de komende twee jaar, toetreedt door per land te onderhandelen met Japan, Australië en de rest van de oorspronkelijke TPP leden!

Trump geeft af op ‘het globalisme’ en ‘de globalisten’ die in het verleden de voorkeur gaven aan multilaterale benaderingen, maar hij is niet minder een globalist echter met een andere benadering met als bedoeling om de belangen van multinationals in de VS per geval (land per land) te bevorderen.

De overgrote meerderheid van de Amerikaanse kapitalisten is dol op Trump. Hij heeft 4 biljoen dollars aan belastingverlagingen voor hen tot stand gebracht; hij heeft ontelbare regels verwijderd waarvoor ze moesten betalen; hij verhoogt de defensie-oorlogsuitgaven met 100 miljard dollar per jaar (met nog meer uitgaven in het verschiet voor het betalen van een nieuw nucleair arsenaal, cyberbeveiliging en een uitgebreide ‘ruimtemacht’); en nu geeft hij hun buitenlandse kapitalistische concurrenten een pak slaag door opnieuw te onderhandelen over voormalige vrijhandelsovereenkomsten.

En net zoals de belastingverlagingen van Trump niet leiden tot Amerikaanse investeringen (investeringen in apparatuur stegen in het derde kwartaal slechts 0,4% en de investeringen in bouwnijverheid daalden met -8%), zo zal ook de handelsstrategie van Trump niet resulteren in de terugkeer van investeringen (en banen) uit het buitenland naar de VS.

De media van de traditionele vleugel van de Amerikaanse corporate class (NY Times, Post, etc.) kunnen medeplichtig zijn aan ‘nepnieuws’, maar het nieuws van Trump is zelfs niet ‘nep’. Het is ‘verzonnen nieuws’, of wat hetzelfde is – het is ‘Grote Leugen’ nieuws.

Voor meer commentaar op deze voorgaande punten, luister naar mijn radio-interview op 31 oktober met Loud & Clear-radio.

Ontleden van de US-NAFTA 2.0 Deal.

Luister naar mijn 30min. interview van 2 november met het Global Research News Hour in Canada dat de NAFTA 2.0 (USMCA)(*3) vrijhandel van oktober ontleedt en commentaar geeft op de komende midterm verkiezingen van 6 november in de VS. (link to original article)

Dat NAFTA 2.0 een softbal deal is, met weinig veranderingen, en nog niet eens afgesloten is, maar al door Trump aangewezen wordt als een belangrijke verandering in NAFTA 1.0 die hij beloofde om ’te verscheuren’. Hoe de zuivelvoorzieningen en de intellectuele eigendomsrechten er in werkelijkheid toe doen om Amerikaanse chemiegiganten in staat te stellen om melkpoeder in Canada te verkopen. Hoe de veranderingen in de bewijslast van het VSMCA geschilmechanisme gaan over het voorkomen van juridische claims door regeringen tegen Amerikaanse bedrijven. Hoe de staal- en aluminiumtarieven pas in november zullen worden opgelost. De nepquota’s van de overeenkomst over auto’s. De nep 16 dollar per uur loonstijgingen in Mexico. Hoe het NAFTA 2.0. Of VSMCA-verdrag is ontworpen om te voorkomen dat Canada en Mexico handelsovereenkomsten met China uitonderhandelen. Hoe China het uiteindelijke strategische handelsdoel van Trump is en een update over de status van onderhandelingen tussen de VS en China. De echte problemen in de handelsoorlog tussen de VS en China.

Plus mijn kijk op de peilingen over een ‘blauwe golf’ bij komende Amerikaanse tussentijdse verkiezingen en hoe, zelfs als de democraten winnen, afzetting niet zal plaatsvinden. Mijn voorspelling van een ‘donderslag in het publieke bewustzijn’ die uit de Midterm verkiezingen komt ongeacht wie er wint. Mijn kritiek op de Democratische Partij en het falen van identiteitspolitiek.

Luister naar de laatste 30 minuten van de uur durende radioshow.